Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony na wędzonce
Jak smakuje barszcz na wędzonce? Wyśmienicie! Sekret tkwi w domowo przygotowywanym zakwasie oraz wywarze gotowanym na kościach. Nie może oczywiście zabraknąć również aromatycznych przypraw, które sprawią, że zupa będzie niepowtarzalna. Odpowiednie proporcje to klucz do przyrządzenia pysznego barszczu.
Zakwas buraczany:
Buraki obrać, wypłukać, pokroić na plastry, wrzucić do słoika, dodać obraną marchew i czosnek oraz resztę przypraw. Zalać letnią wodą i postawić w ciepłym miejscu na około 6 dni.
Wywar z wędzonki:
Kości wędzone wypłukać, zalać 2 litrami wody, gotować około 30 minut. Włoszczyznę i buraki umyć, obrać i wrzucić do wywaru. Dodać również liście laurowe, ziele angielskie oraz ząbki czosnku. Gotować razem około 15 minut.
Odcedzić wywar, dodać ukiszony zakwas oraz sok z cytryny. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem. Podawać z uszkami, pasztecikami, krokietami lub paluszkami. Smacznego!