Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Barszcz czerwony na wędzonce

5.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Barszcz na wędzonce to wyjątkowo pyszna i aromatyczna zupa, która może stać się częścią rozgrzewającego obiadu. To również świąteczny klasyk, bez którego nie wyobrażamy sobie uroczystego obiadu lub kolacji. Sprawdźcie, jak go przygotować!

Składniki:

Zakwas

buraki ćwikłowe
4 szt
marchew
1 szt
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt
Sklep Prymat
ziele angielskie
2 szt
Sklep Prymat
ząbek czosnku
2 szt

Wywar

kości wędzone
0,30 dkg
marchew
1 szt
pietruszka
1 szt
seler
1 plaster
cebula
1 szt
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt
Sklep Prymat
ziele angielskie
2 szt
Sklep Prymat
ząbek czosnku
2 szt
sok z cytryny
2 łyżki
sól do smaku
Sklep Prymat
cukier
1 łyżeczka
buraki ćwikłowe
2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony na wędzonce

Jak smakuje barszcz na wędzonce? Wyśmienicie! Sekret tkwi w domowo przygotowywanym zakwasie oraz wywarze gotowanym na kościach. Nie może oczywiście zabraknąć również aromatycznych przypraw, które sprawią, że zupa będzie niepowtarzalna. Odpowiednie proporcje to klucz do przyrządzenia pysznego barszczu. 

Zakwas buraczany:
Buraki obrać, wypłukać, pokroić na plastry, wrzucić do słoika, dodać obraną marchew i czosnek oraz resztę przypraw. Zalać letnią wodą i postawić w ciepłym miejscu na około 6 dni.


Wywar z wędzonki:
Kości wędzone wypłukać, zalać 2 litrami wody, gotować około 30 minut. Włoszczyznę i buraki umyć, obrać i wrzucić do wywaru. Dodać również liście laurowe, ziele angielskie oraz ząbki czosnku. Gotować razem około 15 minut.

 

Odcedzić wywar, dodać ukiszony zakwas oraz sok z cytryny. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem. Podawać z uszkami, pasztecikami, krokietami lub paluszkami. Smacznego!

Warto pamiętać, że barszcz na wędzonce to nie jedyna zupa, której możecie spróbować. Mamy jeszcze kilka równie apetycznych przepisów w zapasie. Zobaczcie, jak przygotować barszcz czerwony z kluskami, barszcz z suszonych buraków oraz barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 29.03.2016 17:41
bardzo lubię do krokieta
gregor# 09.02.2016 17:05
musi być dobry, widać po składnikach
Ela427 03.02.2016 18:27
pysznie wygląda i smakuje :) Próbowałam :)
Bernadeta1 17.01.2016 22:23
smaczny barszczyk
Renata9 17.01.2016 18:42
Bardzo smaczny barszczyk, szkoda że na głównym zdjęciu ucięło.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak