Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony na wędzonce

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zakwas

buraki ćwikłowe 4 szt
marchew 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 2 szt
ząbek czosnku 2 szt

Wywar

kości wędzone 0,30 dkg
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
seler 1 plaster
cebula 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 2 szt
ząbek czosnku 2 szt
sok z cytryny 2 łyżki
sól do smaku
cukier 1 łyżeczka
buraki ćwikłowe 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony na wędzonce

Zakwas buraczany;
buraki obrać, wypłukać, pokroić na plastry, wrzucić do słoika dodać obrane marchew i czosnek oraz resztę przypraw, zalać letnią wodą i postawić w ciepłym miejscu na ok. 6 dni.
Wywar z wędzonki;
Kości wędzone wypłukać, zalać 2 litrami wody, gotować ok. 30 minut. Włoszczyznę i buraki umyć obrać i wrzucić do wywaru. Dodać również liście laurowe, ziele angielskie oraz ząbki czosnku. Gotować razem ok. 15 minut.
Odcedzić wywar, dodać ukiszony zakwas oraz sok z cytryny. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem. Podawać z uszkami, z pasztecikami, z krokietami lub z paluszkami. Smacznego ;))

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 29.03.2016 17:41
bardzo lubię do krokieta
gregor# 09.02.2016 17:05
musi być dobry, widać po składnikach
Ela427 03.02.2016 18:27
pysznie wygląda i smakuje :) Próbowałam :)
Bernadeta1 17.01.2016 22:23
smaczny barszczyk
Renata9 17.01.2016 18:42
Bardzo smaczny barszczyk, szkoda że na głównym zdjęciu ucięło.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak