Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Podstawowe

buraki 1 kg
marchewka 3 średnie
seler kawałek
pietruszka 3 średnie
por kawałek
ząbek czosnku 4 szt
cebula

Dodatkowo

Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
ziele angielskie 4 szt
pieprz 3 ziarna
majeranek
sól
sok z cytryny 2 łyżki
cukier odrobina opcjonalnie
grzyby suszone garść

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony

Grzyby odstawiam na noc zalane wodą (około 300 ml), gotuję około 20 minut w tej samej wodzie z dodatkiem dwóch liści laurowych i dwóch ząbków czosnku.
Warzywa obieram, cebulę opalam nad ogniem. Wkładam do garnka (jednego buraka zostawiam), dodaję przyprawy, zalewam około 1,2 l wody. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu około dwóch godzin.
Pozostawionego buraka ścieram na tarce o dużych oczkach.
Barszcz nieco ostudzam, dodaję startego buraka (to spowoduje, że barszcz będzie miał głęboki czerwony kolor).
Warzywa wyjmuję, barszcz przelewam przez sitko do wywaru z grzybów. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie cukrem. Przed podaniem barszcz tylko podgrzewam, ale nie gotuję!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 10.05.2017 15:16
pyszniutki barszcz
bertpvd 07.05.2017 11:05
pyszny barszcz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak