Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion drobiowy 1500 ml
buraki czerwone 2 kg
czosnek 2-3 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 sztuki
ziele angielskie 2-3 sztuki
Liść lubczyku suszony Prymat 1-2 sztuki
ocet 3 łyżki
cukier 5-6 łyżek
sól do smaku 1 - 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżka

Porada

* Jeżeli barszcz robimy na Święta Bożego Narodzenia, najlepiej użyć wywaru warzywnego ;)

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony

Buraki płuczemy osuszamy, odcinany końcówki, kroimy w plastry przekładając do garnka.
Zasypujemy 4 łyżkami cukru, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, czosnek - odstawiamy na co najmniej 2 godziny.
Buraki puszczą sok...
Po wspomnianym wyżej czasie, buraki zalewamy wodą, tyle, aby ledwo je przykrywała.
Przykrywamy, gotujemy na wolnym ogniu, gdy buraki będą jasne przelewamy wodę z nich do gorącego bulionu.
Dodajemy ocet, cukier, lubczyk, sól, pieprz, próbujemy, możemy dodać w/g własnego smaku więcej octu, cukru czy pieprzu lub soli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 02.02.2016 15:58
super, uwielbiam :)
VioletoweKucharzenie 04.11.2014 11:38
idealny na rozgrzewkę
Katarzyna59 03.11.2014 17:17
świetny barszczyk
Jadwiga/Jaga85 03.11.2014 15:56
Bardzo lubię!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak