Bałkańska pizza z salami

Bałkańska pizza z salami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • woda letnia

    100 ml
  • kefir

    150 ml
  • drożdże świeże

    2 dag
  • oliwa

    2 łyżki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    2/3 łyżeczki
  • przyprawy

    1 łyżka ( bałkańska)

pozostałe dodatki

  • ketchup

    3 łyżki
  • ser żółty

    5 dag
  • ser żółty

    8-10 plasterków ( wędzony)
  • ser pleśniowy

    5 dag
  • pieczarki

    10-15 dag
  • salami

    4-5 dag
  • cebula

    0,5 szt
  • oliwki zielone

    kilka
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • rukola

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Bałkańska pizza z salami

Kroki postępowania

Krok 1 - Bałkańska pizza z salami foto
Do mąki wsypać cukier, pokruszone drożdże, wlać ciepłą wodę, zamieszać.
Krok 2 - Bałkańska pizza z salami foto
Następnie dodać lekko podgrzany kefir i wyrabiać przez kilka minut. Przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut.
Krok 3 - Bałkańska pizza z salami foto
Po kwadransie do ciasta dodać oliwę, sól i przyprawę bałkańską. Wyrabiać około 7-8 minut.
Krok 4 - Bałkańska pizza z salami foto
Wyłożyć na posypaną mąką deskę, uformować pizzę, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na 10 minut w ciepłym miejscu.
Krok 5 - Bałkańska pizza z salami foto
Ciasto posmarować ketchupem, posypać startym żółtym serem i pokrojonymi pieczarkami, oprószyć solą i pieprzem.
Krok 6 - Bałkańska pizza z salami foto
Ułożyć plasterki salami i posypać krążkami cebuli.
Krok 7 - Bałkańska pizza z salami foto
Na wierzchu pizzy ułożyć ser wędzony i pleśniowy. Posypać pokrojonymi oliwkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Ania321 28.06.2017 02:26
pyszna pizza :)
Róża1 27.06.2017 08:38
taką uwielbiam :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat