Bakłażanowe bruschetty

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    2 szt
  • papryka czerwona

    1 szt
  • cebula czerwona

    1/2 szt
  • suszone pomidory

    4 szt
  • pomidorki koktajlowe

    6 szt
  • oliwki czarne Smak

    8-10 szt
  • kapary całe Smak

    1 łyżeczka
  • mozzarella w kulce

    1 szt
  • bazylia świeża

    3 łyżki
  • sos sojowy

    1-2 łyżeczki
  • ocet balsamiczny

    2 łyżki
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

  • sól

  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bakłażany kroimy w plasterki o grubości ok. 1 ½ cm., solimy i odstawiamy.

Paprykę, świeże i suszone pomidory i cebulę kroimy w kostkę, oliwki, kapary i mozzarellę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy połowę listków bazylii, sos sojowy, ocet balsamiczny i mieszamy. Przyprawiamy do smaku pieprzem.
Plasterki bakłażana smarujemy oliwą i grillujemy lub podpiekamy ok. 10-15 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Na każdy plasterek bakłażana nakładamy po ok. 2 łyżki nadzienia i zapiekamy ok. 10-15 minut aż ser się rozpuści. Przed podaniem bakłażanowe bruschetty posypujemy pozostałą bazylią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (86)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
AsiaaK 13.09.2017 23:22
zjadlabym, nie powiem, że nie :)
Urszula Świeca 19.06.2017 11:33
Wspaniała przekąska.))
Magda60 05.06.2017 22:01
przekaska super
agi0911 23.04.2017 22:51
smakowity ten bakłażan!!
Jolanta40 10.04.2017 10:49
wyglądają obłędnie !
mikrusiak 19.03.2017 13:51
bardzo fajny pomysł :) super i smacznie się prezentuje :)
cookingangelika 08.02.2017 12:21
świetny pomysł na zdrowa przekąskę
A_Ka 11.01.2017 20:57
ciekawy inspirujący pzepis
mikrusiak 08.01.2017 13:08
z chęcią bym pochłonęła taką przekąskę :)
Madzik239 03.01.2017 16:06
Bardzo fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat