Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażan z szynką szwarcwaldzką

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bakłażan 1 sztuka
mąka
czosnek 1 ząbek
zynka szwarcwaldzka 150 gram
świeże zioła
na dresing
ocet winny
sok z cytryny 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
oregano świeże 1 łyżka
natka pietruszki 1 łyżka
sól
jajko ugotowane na twardo 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan z szynką szwarcwaldzką

Bakłażan pokroić na plasterki o grubości 1 cm., posypać solą morską i odstawić na 30 minut.
Następnie strząsnąć sól i obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i smażyć, aż się zarumieni.
Zdjąć czosnek z patelni.
Bakłażana smażyć, aż się zarumieni po 5-7 minut na każda stronę.
Odsączyć na ręczniku papierowym.
Usmażone kawałki bakłażana ułożyć na talerzu, dodać szynkę i na wierzchu ułożyć ćwiartki jajka.

Przygotować dresing.
Oliwę, ocet, sok z cytryny,liść laurowy, oregano, natkę, sól i pieprz zagotować przez 5 minut w małym rondlu.
Polać sałatkę sosem i odstawić do wystygnięcia na około 30 minut.

Posypać sałatkę ziołami i podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edzik 22.05.2013 12:01
przepyszne!
marta1221 22.05.2013 09:34
sałatka z bakłażanem mniam, mniam
paulina2157 22.05.2013 09:03
to coś dla mnie, świetny przepis na pewno skorzystam
IwonaDD 22.05.2013 08:56
śródziemnomorskie połaczenie nigdy nie zawodzi :)
iwi 22.05.2013 07:56
Ciekawa wersja przyrządzenia bakłażana.
Paolcia 22.05.2013 07:17
uuuu pyszne :)
Janina 22.05.2013 07:12
Ciekawy przepis
Mniam 22.05.2013 00:10
Robię się głodna jak na to patrzę :)
Cranberry 21.05.2013 23:47
smakowite :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak