bakłażan faszerowany czarną soczewicą

bakłażan faszerowany czarną soczewicą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soczewica czarna

    4 łyżki
  • bakłażan

    0,5 szt
  • cebula biała

    1 mała
  • pietruszka

    1/4 szt
  • sok pomidorowy

    0,5 szkl
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - bakłażan faszerowany czarną soczewicą foto
soczewicę ugotować w małej ilości wody
Krok 2 - bakłażan faszerowany czarną soczewicą foto
cebulkę i pietruszkę pokroić w kostkę
Krok 3 - bakłażan faszerowany czarną soczewicą foto
gdy soczewica wchłonie wodę dolać sok pomidorowy, przyprawy i ew ulubione zioła
Krok 4 - bakłażan faszerowany czarną soczewicą foto
cebulę i pietruszkę dodać do soczewicy
Krok 5 - bakłażan faszerowany czarną soczewicą foto
poddusić przez chwilę aż do zgęstnienia
Krok 6 - bakłażan faszerowany czarną soczewicą foto
bakłażana "rozkroić" i włożyć do mocno nagrzanego piekarnika na ok 20 minut (aż zmięknie)
Krok 7 - bakłażan faszerowany czarną soczewicą foto
z upieczonego bakłażana wydrążyć środek i dodać go do farszu
Krok 8 - bakłażan faszerowany czarną soczewicą foto
farszem nadziać bakłażana.
Krok 9 - bakłażan faszerowany czarną soczewicą foto
zapiekać ok 20-30 minut

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat