Co na obiad: Sałatka z Murcji wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Sałatka z Murcji wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Ta świeża, hiszpańska sałatka tradycyjnie przyrządzana jest z pomidorów z puszki. Dlaczego? Ponieważ pierwotnie robiono ją głównie w zimie, kiedy świeże warzywa nie były dostępne. Zwyczaj ten zachował się do dziś.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sałatka:

  • pomidory malinowe

    6-7 szt.
  • pomidorki koktajlowe

    10-12 szt.
  • Sól himalajska Prymat w młynku

  • cebula biała

    2 szt.
  • kapary całe Smak

    3 łyżeczki
  • oliwki zielone Smak

    ½ słoika

Dressing:

  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • sok z 1/4 cytryny

  • Musztarda pomidorowa Prymat

    2 łyżeczki
  • oliwa

    100 ml
  • woda z pomidorów

Sos aioli:

  • czosnek

    6 ząbków
  • majonez

    150 g
  • sok z 1/4 cytryny

  • Pieprz biały mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • pietruszka

    1 łyżka (posiekanej)

Dodatki:

  • jajka ugotowane na twardo

    2 szt.
  • ziemniaki typu C

    (smażone)
  • tuńczyk

    1 puszka
  • oregano świeże

  • cząber świeży

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Sałatka z Murcji wg Piotra Ogińskiego

Z pomidorów malinowych usuwamy białą część i kroimy na ćwiartki, tak jak jest to pokazane na filmie, po czym przekładamy je do miski.

Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół i dodajemy do miski wraz z cebulą, całość solimy, mieszamy i zostawiamy na 15-20 minut by puściły wodę.

W międzyczasie do miseczki wsypujemy paprykę wędzoną, dodajemy sok z cytryny oraz musztardę pomidorową i energicznie mieszając całość za pomocą trzepaczki rózgowej wlewamy oliwę, tak by dokładnie połączyła nam się z resztą składników.

Do dressingu przelewamy wodę którą puściły pomidory i całość ponownie mieszamy energicznie, tak aby powstał nam jednolity sos.

Wrzątek solimy i gotujemy jajka przez 7 minut. W oleju rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza smażymy ziemniaki pokrojone w 2 cm kostkę przez ok 8-10 minut.

Następnie przekładamy je na ręcznik papierowy i ponownie smażymy na oleju rozgrzanym do 220 stopni do momentu aż będą złociste (ok. 3-4 minuty).

W międzyczasie upieczony czosnek rozgniatamy na desce i przekładamy do majonezu, dodajemy biały pieprz, sok z cytryny oraz pietruszkę i całość dokładnie mieszamy.

Kiedy wszystko jest gotowe przechodzimy do składania sałatki. Jajka kroimy na ćwiartki, do sałatki dodajemy 6 łyżek dressingu, kapary oraz oliwki, dokładnie mieszamy i wykładamy dookoła talerza tak jak jest to pokazane na filmie. Na sałatce układamy jajko oraz tuńczyka, na środku układamy smażone i solone ziemniaki, sałatkę polewamy aioli oraz resztą dressingu, ozdabiamy świeżym oregano oraz cząbrem i podajemy. 

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat