Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażan, cukinia w sałatce

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

bakłażan 1 sztuka
cukinia 1 sztuka
pomidor 1 sztuka
pieczarki 5 sztuk

SOS

białe wino 4 łyżki
sok z cytryny 3 łyżki
ząbki czosnku 1 ząbek
śmietana 30% 1/3 szklanki
rozmaryn świeży 1/2 łyżeczki
mięta 1/2 łyżeczki
oliwa 4 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan, cukinia w sałatce

Bakłażana pokroić w cienkie plastry, oprószyć solą na sicie na godzinę.
Opłukać bakłażana wodą, osuszyć na ręczniku papierowym.
Obsmażyć na 3 łyżkach oliwy, plastry bakłażana, osączyć z tłuszczu, przełożyć do miseczki.
Na pozostałym tłuszczu obsmażyć, obrane, pokrojone w plastry pieczarki.
Umyte pomidory i cukinię pokroić w plastry wg, własnego gustu.
Dodać wszystko do bakłażana.
Na łyżce oliwy przyrumienić posiekany drobno czosnek, dodać sok z cytryny, śmietanę.
Dodać igiełki rozmarynu, miętę doprawić solą, pieprzem, zagotować.
Przestudzić, polać warzywa, wymieszać.
Odstawić sałatkę na 20 minut.
SMACZNEGO!!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 08.11.2014 23:51
super połączenie
Bernadeta1 08.11.2014 21:57
Taka inna i na pewno smaczna sałatka
jasiek 08.11.2014 21:42
zawsze dobre połączenie
anemon 08.11.2014 21:39
Fajny pomysł na sałatkę.
gosia1988 08.11.2014 21:03
coś dla mnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak