Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka wielkanocna

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1,5 szklanki
masło 250 g
woda 1/2 szklanki
wanilia laski 1 szt
mąka krupczatka 2 szklanki
jajko 4 szt
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Babka wielkanocna

Cukier, masło, wodę zagrzewamy razem do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy ziarenka z laski wanilii oraz sama laskę. Pozostawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto jest już chłodne dodajemy mąkę krupczatkę oraz żółtka jajek. Jeżeli chcemy użyć aromatu możemy go dodać na tym etapie. Białka ubijamy na sztywna pianę i dodajemy jako ostatnie, delikatnie mieszając. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 170 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidzia 06.03.2014 15:42
Super babka.
stokrotka 06.03.2014 10:18
pyszny wypiek!
blankkaa 06.03.2014 10:02
Uwielbiam babkę w takiej odsłonie! Super przepis.
luna76 06.03.2014 09:55
Prosta i pyszna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak