Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka karobowa z sokiem pomarańczowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl.
cukier drobny 1 szkl.
miód płynny 1/2 szkl.
jajko 3 duże
oliwa 3/4 szkl.
sok z pomarańczy 1,5 szkl.
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
mączka z chleba świętojańskiego karob 3-4 łyżki
dżem pomarańczowy 4-5 łyżek

Porada

Dżem pomarańczowy można zastąpić skórką pomarańczową w syropie.

Przepis i sposób przygotowania na: Babka karobowa z sokiem pomarańczowym

W dużej misce połączyć wszystkie suche składniki. W osobnej misce zmiksować jajka, oliwę, miód i sok pomarańczowy. Mokrą masę wlać do suchej mieszanki i zmiksować. Na koniec wmieszać łyżką dżem pomarańczowy.

Piekarnik nagrzać do 180*C. Ciasto przelać do średniej foremki natłuszczonej oliwą i posypanej bułką tartą. Piec do suchego patyczka - zazwyczaj ok. 60 min.

Ciasto dobrze ostudzić przed pokrojeniem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak