Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka karmelowa z czekoladą i prażonymi orzeszkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa toffi z puszki 350 g
mąka pszenna 200 g
budyń waniliowy 80 g
jajko 5 szt
masło 100 g
cukier 2 łyzki
laska wanilii 1 szt
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
czekolada na polewę 100 g
orzechy ziemne 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Babka karmelowa z czekoladą i prażonymi orzeszkami

Masło roztapiamy , studzimy.

Masę toffi podgrzewamy , a następnie wylewamy do miski.

Dodajemy roztopione masło i dokładnie razem miksujemy.

Oddzielamy białka od żółtek.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą cukru, pod koniec dodając cukier.

Do masy toffi dodajemy żółtka, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, budyniem i ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii.

Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Dodajemy sztywne białka i za pomocą drewnianej łyżki mieszamy , delikatnie jak w przypadku biszkoptu.

Foremkę keksówkę natłuszczamy , wykładamy papierem do pieczenia lub delikatnie obsypujemy bułką tartą.

Wlewamy ciasto i pieczemy ok. 45-55 min / 180C.

Po tym czasie studzimy , a następnie oblewamy roztopioną czekoladą i posypujemy podprażonymi na suchej patelni orzechami.

Smacznego!

UWAGA!

Takie ciasta lubią pękać , w związku z czym chwilkę po tym jak włożymy je do piekarnika możemy sami zrobić bardzo delikatne nacięcie wzdłuż.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak