Przepis i sposób przygotowania na: Babka karmelowa z czekoladą i prażonymi orzeszkami
Masło roztapiamy , studzimy.
Masę toffi podgrzewamy , a następnie wylewamy do miski.
Dodajemy roztopione masło i dokładnie razem miksujemy.
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą cukru, pod koniec dodając cukier.
Do masy toffi dodajemy żółtka, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, budyniem i ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii.
Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Dodajemy sztywne białka i za pomocą drewnianej łyżki mieszamy , delikatnie jak w przypadku biszkoptu.
Foremkę keksówkę natłuszczamy , wykładamy papierem do pieczenia lub delikatnie obsypujemy bułką tartą.
Wlewamy ciasto i pieczemy ok. 45-55 min / 180C.
Po tym czasie studzimy , a następnie oblewamy roztopioną czekoladą i posypujemy podprażonymi na suchej patelni orzechami.
Smacznego!
UWAGA!
Takie ciasta lubią pękać , w związku z czym chwilkę po tym jak włożymy je do piekarnika możemy sami zrobić bardzo delikatne nacięcie wzdłuż.