Babka karmelowa z czekoladą i prażonymi orzeszkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masa toffi z puszki

    350 g
  • mąka pszenna

    200 g
  • budyń waniliowy

    80 g
  • jajko

    5 szt
  • masło

    100 g
  • cukier

    2 łyzki
  • laska wanilii

    1 szt
  • proszek do pieczenia

    2 łyzeczki
  • czekolada na polewę

    100 g
  • orzechy ziemne

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło roztapiamy , studzimy.

Masę toffi podgrzewamy , a następnie wylewamy do miski.

Dodajemy roztopione masło i dokładnie razem miksujemy.

Oddzielamy białka od żółtek.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą cukru , pod koniec dodając cukier.

Do masy toffi dodajemy żółtka , przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , budyniem i ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii.

Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Dodajemy sztywne białka i za pomocą drewnianej łyżki mieszamy , delikatnie jak w przypadku biszkoptu.

Foremkę natłuszczamy , wykładamy papierem do pieczenia lub delikatnie obsypujemy bułką tartą.

Wlewamy ciasto i pieczemy ok. 45-55 min / 180C.

Po tym czasie studzimy , a następnie oblewamy roztopioną czekoladą i posypujemy podprażonymi na suchej patelni orzechami.

Smacznego!

UWAGA!

Takie ciasta lubią pękać , w związku z czym chwilkę po tym jak włożymy je do piekarnika możemy sami zrobić bardzo delikatne nacięcie wzdłuż.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat