Ciasteczka i muffiny: Ciastka korzenne kruche z białą czekoladą i wanilią

Ciasteczka i muffiny: Ciastka korzenne kruche z białą czekoladą i wanilią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier trzcinowy

    100 g
  • masło

    150 g
  • mąka pszenna

    250 g
  • biała czekolada

    100 g
  • jajka

    1 szt.
  • laska wanilii

    1 szt.
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • przyprawa do piernika

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasteczka i muffiny: Ciastka korzenne kruche z białą czekoladą i wanilią  foto
Przygotowanie składników.
Krok 2 - Ciasteczka i muffiny: Ciastka korzenne kruche z białą czekoladą i wanilią  foto
Masło ucieramy z brązowym cukrem.
Krok 3 - Ciasteczka i muffiny: Ciastka korzenne kruche z białą czekoladą i wanilią  foto
Dodajemy jajko, mąkę przesianą z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia oraz ziarna wanilii. Na końcu do ciasta dodajemy połamaną białą czekoladę i mieszamy.
Krok 4 - Ciasteczka i muffiny: Ciastka korzenne kruche z białą czekoladą i wanilią  foto
Powstałe ciasto dzielimy na ok. 20-gramowe porcje (ilość ciasta możemy odmierzać łyżeczką do herbaty). Kulki ciasta układamy na wyłożonej pergaminem blasze i pieczemy 10-12 minut w temperaturze 180°C.
Krok 5 - Ciasteczka i muffiny: Ciastka korzenne kruche z białą czekoladą i wanilią  foto
Gotowe ciastka układamy na talerzu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

26.03.2018 19:44
Ciekawi mnie tylko, czy nie są zbyt mdłe. :)

GeneracjaXYZ

26.11.2016 18:49
Mniaaaam :)

[email protected]

28.10.2016 22:26
Wygląda pięknie

trufelek

05.09.2016 08:32
Pyszne ciasteczka :)

Mniam

23.11.2015 09:43
Idealne do herbatki :)

IZABELA29

23.11.2015 09:07
coś co lubią moje dzieciaczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat