Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka daktylowa

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 5
cukier 1/2 szk
cukier wanilinowy 16 g
olej rzepakowy 1/2 szk
mąka pszenna 300 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
daktyle 240 g
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Babka daktylowa

Kroki postępowania

1
Jajka wbić do miski, dodać oba cukry i miksować mikserem około 5 minut. Potem wlać olej, miksować jeszcze chwilę. Następnie do miski z masą jajeczną przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem wymieszać. Wsypać do ciasta suszone daktyle ( można pokroić ale ja chciałam uzyskać większe kleksy daktyli w babce ) i wymieszać szpatułką.
Krok 1 - Babka daktylowa foto
2
Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach mierząc od góry 11 x 31 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 2 - Babka daktylowa foto
3
Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 - 50 minut w zależności od piekarnika.
Krok 3 - Babka daktylowa foto
4
Po upieczeniu babkę wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Babka daktylowa foto
5
Smacznego.
Krok 5 - Babka daktylowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 06.03.2014 17:10
Daktylowa ? brzmi ciekawie
everay 05.03.2014 12:43
napewno pyszna:)
Kuchenka 05.03.2014 10:24
piękna jest
gosia561 05.03.2014 09:26
ale smaczna
Romanowka 05.03.2014 09:13
słodko i pysznie, bardzo lubię daktyle

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak