Babeczki z makiem z ciasta filo

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak

    1 szklanka ugotowany
  • makaron muszelki

    2 szklanka
  • ciasto filo

    3 arkusze
  • żurawina suszona

    5 dag
  • rodzynki

    5 dag
  • płatki migdałowe

    5 dag
  • miód płynny

    3 łyżka
  • masło

    3 łyżka
  • mleko 2%

    80 ml
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą.

W garnku rozpuszczamy łyżkę masła. Dodajemy zmielony mak oraz mleko, podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia, wlewamy miód i dokładnie mieszamy.

Wsypujemy wszystkie bakalie, ponownie mieszamy. W razie potrzeby dosładzamy jeszcze odrobiną miodu.

Dodajemy makaron i dokładnie łączymy wszystkie składniki.

Pozostałe masło rozpuszczamy i studzimy.

Formę do muffinek smarujemy masłem.

Płaty ciasta filo układamy jeden na drugim, składamy na pół i ponownie na pół.

Dużą obręczą do przystawek wycinamy z ciasta kółka. Pozostałe ciasto siekamy w cienkie paski.

Oddzielamy płaty ciasta i smarujemy pojedyncze płaty rozpuszczonym masłem. Układamy jeden na drugim po 4-5 posmarowanych masłem krążków. Wkładamy do foremek na muffinki.

Do każdego zagłębienia dodajemy po 2 łyżki klusek z makiem.

Posypujemy paseczkami ciasta filo i każdą babeczkę skrapiamy kilkoma kroplami masła, które zostanie nam ze smarowania krążków ciasta.

Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, ale pozostawiamy w formie. Wyciągamy z niej babeczki dopiero, gdy całkowicie ostygną.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
msmariusz 13.05.2014 23:19
apetycznie, chętna w kolejce jestem na wypróbowanie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat