Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z makiem z ciasta filo
W garnku rozpuszczamy łyżkę masła. Dodajemy zmielony mak oraz mleko, podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia, wlewamy miód i dokładnie mieszamy.
Wsypujemy wszystkie bakalie, ponownie mieszamy. W razie potrzeby dosładzamy jeszcze odrobiną miodu.
Dodajemy makaron i dokładnie łączymy wszystkie składniki.
Pozostałe masło rozpuszczamy i studzimy.
Formę do muffinek smarujemy masłem.
Płaty ciasta filo układamy jeden na drugim, składamy na pół i ponownie na pół.
Dużą obręczą do przystawek wycinamy z ciasta kółka. Pozostałe ciasto siekamy w cienkie paski.
Oddzielamy płaty ciasta i smarujemy pojedyncze płaty rozpuszczonym masłem. Układamy jeden na drugim po 4-5 posmarowanych masłem krążków. Wkładamy do foremek na muffinki.
Do każdego zagłębienia dodajemy po 2 łyżki klusek z makiem.
Posypujemy paseczkami ciasta filo i każdą babeczkę skrapiamy kilkoma kroplami masła, które zostanie nam ze smarowania krążków ciasta.
Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, ale pozostawiamy w formie. Wyciągamy z niej babeczki dopiero, gdy całkowicie ostygną.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.