Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z makiem z ciasta filo

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 1 szklanka ugotowany
makaron muszelki 2 szklanka
ciasto filo 3 arkusze
żurawina suszona 5 dag
rodzynki 5 dag
płatki migdałowe 5 dag
miód płynny 3 łyżka
masło 3 łyżka
mleko 2% 80 ml
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z makiem z ciasta filo

Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą.

W garnku rozpuszczamy łyżkę masła. Dodajemy zmielony mak oraz mleko, podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia, wlewamy miód i dokładnie mieszamy.

Wsypujemy wszystkie bakalie, ponownie mieszamy. W razie potrzeby dosładzamy jeszcze odrobiną miodu.

Dodajemy makaron i dokładnie łączymy wszystkie składniki.

Pozostałe masło rozpuszczamy i studzimy.

Formę do muffinek smarujemy masłem.

Płaty ciasta filo układamy jeden na drugim, składamy na pół i ponownie na pół.

Dużą obręczą do przystawek wycinamy z ciasta kółka. Pozostałe ciasto siekamy w cienkie paski.

Oddzielamy płaty ciasta i smarujemy pojedyncze płaty rozpuszczonym masłem. Układamy jeden na drugim po 4-5 posmarowanych masłem krążków. Wkładamy do foremek na muffinki.

Do każdego zagłębienia dodajemy po 2 łyżki klusek z makiem.

Posypujemy paseczkami ciasta filo i każdą babeczkę skrapiamy kilkoma kroplami masła, które zostanie nam ze smarowania krążków ciasta.

Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, ale pozostawiamy w formie. Wyciągamy z niej babeczki dopiero, gdy całkowicie ostygną.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 13.05.2014 23:19
apetycznie, chętna w kolejce jestem na wypróbowanie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak