Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Przepis dnia, odc. 10. Zapiekane jabłka z cynamonem i chrupiącą kruszonką

5.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka
1 kg
masło
50 g
rodzynki w alkoholu
2 łyżki
Cynamon mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
miód wielokwiatowy
2 łyżki
cukier puder
lody waniliowe
200 g
mięta
kilka listków (do dekoracji)
sok z cytryny
(z wodą)
kruszonka
masło
100 g
mąka
140 g
brązowy cukier
100 g
płatki migdałowe
50 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
(do smaku)
Sklep Prymat

Porada

Do deseru polecamy użyć szarej renety.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia, odc. 10. Zapiekane jabłka z cynamonem i chrupiącą kruszonką

Kroki postępowania

1
W misce umieścić pokrojone w kosteczkę masło, mąkę, cukier i sól. Wszystkie składniki kruszonki połączyć tak, aby masło pokryło się mąką i cukrem, odstawić na chwilę do lodówki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry i krótko obsmażyć na maśle, dodając rodzynki, cynamon i miód.
Krok 1 - Przepis dnia, odc. 10. Zapiekane jabłka z cynamonem i chrupiącą kruszonką foto
2
Następnie jabłka ułożyć w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem, obłożyć przygotowaną wcześniej kruszonką i piec ok. 30-40 minut w temperaturze 160°C. Zapiekane jabłka wyjąć z piekarnika w momencie, gdy kruszonka nabierze złotego koloru. Jeśli kruszonka nie zarumieni się, powinniśmy zwiększyć temperaturę pieczenia do 180°C.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 10. Zapiekane jabłka z cynamonem i chrupiącą kruszonką foto
3
Zapiekane jabłka podawać na ciepło, oprószone cukrem pudrem z lodami waniliowymi i listkami świeżej mięty.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 10. Zapiekane jabłka z cynamonem i chrupiącą kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Po-lska
Marta Po-lska 07.01.2015 22:25
smak dzieciństwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak