Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia, odc. 10. Zapiekane jabłka z cynamonem i chrupiącą kruszonką

5.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 1 kg
masło 50 g
rodzynki w alkoholu 2 łyżki
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
miód wielokwiatowy 2 łyżki
cukier puder
lody waniliowe 200 g
mięta kilka listków (do dekoracji)
sok z cytryny (z wodą)
kruszonka
masło 100 g
mąka 140 g
brązowy cukier 100 g
płatki migdałowe 50 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat (do smaku)

Porada

Do deseru polecamy użyć szarej renety.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia, odc. 10. Zapiekane jabłka z cynamonem i chrupiącą kruszonką

Kroki postępowania

1
W misce umieścić pokrojone w kosteczkę masło, mąkę, cukier i sól. Wszystkie składniki kruszonki połączyć tak, aby masło pokryło się mąką i cukrem, odstawić na chwilę do lodówki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry i krótko obsmażyć na maśle, dodając rodzynki, cynamon i miód.
Krok 1 - Przepis dnia, odc. 10. Zapiekane jabłka z cynamonem i chrupiącą kruszonką foto
2
Następnie jabłka ułożyć w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem, obłożyć przygotowaną wcześniej kruszonką i piec ok. 30-40 minut w temperaturze 160°C. Zapiekane jabłka wyjąć z piekarnika w momencie, gdy kruszonka nabierze złotego koloru. Jeśli kruszonka nie zarumieni się, powinniśmy zwiększyć temperaturę pieczenia do 180°C.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 10. Zapiekane jabłka z cynamonem i chrupiącą kruszonką foto
3
Zapiekane jabłka podawać na ciepło, oprószone cukrem pudrem z lodami waniliowymi i listkami świeżej mięty.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 10. Zapiekane jabłka z cynamonem i chrupiącą kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Po-lska
Marta Po-lska 07.01.2015 22:25
smak dzieciństwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak