Przepis dnia, odc. 10. Zapiekane jabłka z cynamonem i chrupiącą kruszonką

Przepis dnia, odc. 10. Zapiekane jabłka z cynamonem i chrupiącą kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    1 kg
  • masło

    50 g
  • rodzynki w alkoholu

    2 łyżki
  • cynamon mielony

    1/2 łyżeczki
  • miód wielokwiatowy

    2 łyżki
  • cukier puder

  • lody waniliowe

    200 g
  • mięta

    kilka listków (do dekoracji)
  • sok z cytryny

    (z wodą)
  • kruszonka

  • masło

    100 g
  • mąka

    140 g
  • brązowy cukier

    100 g
  • płatki migdałowe

    50 g
  • sól morska

    (do smaku)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia, odc. 10. Zapiekane jabłka z cynamonem i chrupiącą kruszonką foto
W misce umieścić pokrojone w kosteczkę masło, mąkę, cukier i sól. Wszystkie składniki kruszonki połączyć tak, aby masło pokryło się mąką i cukrem, odstawić na chwilę do lodówki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry i krótko obsmażyć na maśle, dodając rodzynki, cynamon i miód.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 10. Zapiekane jabłka z cynamonem i chrupiącą kruszonką foto
Następnie jabłka ułożyć w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem, obłożyć przygotowaną wcześniej kruszonką i piec ok. 30-40 minut w temperaturze 160°C. Zapiekane jabłka wyjąć z piekarnika w momencie, gdy kruszonka nabierze złotego koloru. Jeśli kruszonka nie zarumieni się, powinniśmy zwiększyć temperaturę pieczenia do 180°C.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 10. Zapiekane jabłka z cynamonem i chrupiącą kruszonką foto
Zapiekane jabłka podawać na ciepło, oprószone cukrem pudrem z lodami waniliowymi i listkami świeżej mięty.
Doradca Smaku
Do deseru polecamy użyć szarej renety.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Marta Po-lska

07.01.2015 22:25
smak dzieciństwa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat