Babeczki marchewkowe z cytrynowym kremem

Babeczki marchewkowe z cytrynowym kremem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Babeczki marchewkowe z cytrynowym kremem to bardzo prosty i szybki w przygotowaniu przepis. Wystarczy zaledwie kilka składników, by uzyskać przepyszny deser i to z dodatkiem marchewki! Koniecznie wypróbujcie!.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • olej rzepakowy

    3/4 szklanki
  • mleko

    100 ml
  • jaja

    3 szt
  • cukier

    18 dag
  • mąka pszenna

    25 dag
  • marchew tarta

    25 dag
  • słonecznik łuskany

    50 g
  • płatki owsiane

    35 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • cynamon

    3 płaskie łyżeczki
  • Krem:

  • lemon curd

    2 łyżki
  • mascarpone

    6 łyżek
  • cukier puder

    1 łyżka
  • babeczki

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Babeczki marchewkowe z cytrynowym kremem

Babeczki marchewkowe z cytrynowym kremem to świetny pomysł na przygotowanie ciasta marchewkowego w formie muffinek. Takie cupcake bedą świetną przekąską na kinderball, a także deser do popołudniowej kawy. Oczywiście możecie babeczki przygotować bez cytrynowego kremu, ale wierzcie, że z jej dodatkiem będą smakować wyśmienicie! 

Przygotowanie babeczek:
1. Jaja zmiksuj z cukrem, dodaj chłodne: olej oraz mleko i wymieszaj.

2. Do płynnej masy przesiej mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Zmiksuj na gładko, następnie dorzuć „grube” składniki: startą marchew, płatki owsiane i słonecznik. Wymieszaj łyżką i nakładaj do foremek do muffinek do około 2/3 wysokości.

3. Piecz przez 25 minut w 180 stopniach (lub do tzw. suchego patyczka).

Przygotowanie kremu (banalne):

Pamiętajcie, że składniki powinny być chłodne.

1. Aby uzyskać masę należy przełożyć krem cytrynowy, serek i cukier puder do dość wysokiego naczynia i za pomocą blendera z trzepaczką ubić do połączenia składników.

2. Tak uzyskany krem przekładamy do szprycy do dekorowania tortów (możemy sobie też zrobić z papieru do pieczenia rożek i odciąć końcówkę) i wycisnąć go na wystudzone babeczki. Ja swoje przyozdobiłam dodatkowo kolorową posypką :)

Po więcej przepisów na przepyszne desery znajdziecie w serwisie Doradca Smaku w zakładce CIASTA.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Magula 03.06.2013 22:01
mniam pyszności to musza być
angelika14 03.06.2013 21:51
świetnie ze sobą kontrastuje smak cytrynki ze słodkawą marchewką, pychota
Pietruszka 03.06.2013 21:42
fajne, na pewno pyszne
Gracer 03.06.2013 21:02
smaczna babeczka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat