Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
olej rzepakowy
3/4 szklanki -
mleko
100 ml -
jaja
3 szt -
cukier
18 dag -
mąka pszenna
25 dag -
marchew tarta
25 dag -
słonecznik łuskany
50 g -
płatki owsiane
35 g -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka -
sól
1/2 łyżeczki -
cynamon
3 płaskie łyżeczki -
Krem:
-
lemon curd
2 łyżki -
mascarpone
6 łyżek -
cukier puder
1 łyżka -
babeczki
Przepis i sposób przygotowania Babeczki marchewkowe z cytrynowym kremem
Babeczki marchewkowe z cytrynowym kremem to świetny pomysł na przygotowanie ciasta marchewkowego w formie muffinek. Takie cupcake bedą świetną przekąską na kinderball, a także deser do popołudniowej kawy. Oczywiście możecie babeczki przygotować bez cytrynowego kremu, ale wierzcie, że z jej dodatkiem będą smakować wyśmienicie!
Przygotowanie babeczek:
1. Jaja zmiksuj z cukrem, dodaj chłodne: olej oraz mleko i wymieszaj.
2. Do płynnej masy przesiej mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Zmiksuj na gładko, następnie dorzuć „grube” składniki: startą marchew, płatki owsiane i słonecznik. Wymieszaj łyżką i nakładaj do foremek do muffinek do około 2/3 wysokości.
3. Piecz przez 25 minut w 180 stopniach (lub do tzw. suchego patyczka).
Przygotowanie kremu (banalne):
Pamiętajcie, że składniki powinny być chłodne.
1. Aby uzyskać masę należy przełożyć krem cytrynowy, serek i cukier puder do dość wysokiego naczynia i za pomocą blendera z trzepaczką ubić do połączenia składników.
2. Tak uzyskany krem przekładamy do szprycy do dekorowania tortów (możemy sobie też zrobić z papieru do pieczenia rożek i odciąć końcówkę) i wycisnąć go na wystudzone babeczki. Ja swoje przyozdobiłam dodatkowo kolorową posypką :)
Po więcej przepisów na przepyszne desery znajdziecie w serwisie Doradca Smaku w zakładce CIASTA.
Komentarze (4)