Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

baba ghanous

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bakłażan 1 sztuka
tahini pasta sezamowa 2 łyżki
sok z cytryny 1/2 sztuki
czosnek 1 ząbek
oliwa 1 łyżka
sól 1 szzczypta

Przepis i sposób przygotowania na: baba ghanous

Kroki postępowania

1
bakłażana kroimy na plasterki , solimy i odstawiamy na 10 minut aby puścił sok, a następnie opłukujemy wodą i układamy na grillu . Grillujemy około 15 minut zmieniając strony
Krok 1 - baba ghanous foto
2
z 1/2 cytryny wyciskamy sok który będziemy dodawać do bakłażana, dodajemy czosnek oraz oliwę z oliwek
Krok 2 - baba ghanous foto
3
Zgrillowanego bakłażana obieramy ze skóry , wrzucamy do blendera i dodajemy pastę sezamową oraz płynne składniki (sok z cytryny z oliwą i czosnkiem), miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec doprawiamy do smaku solą. Można przybrać listkami kolendry
Krok 3 - baba ghanous foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joannasz3190 01.09.2014 16:16
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak