1.Fileta myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Obsmażamy go z obu stron, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Gdy filet będzie przyrumieniony z obu stron, posypujemy go przyprawą do drobiu i delikatnie podlewamy niewielką ilością wody. Dusimy pod przykryciem. Gdy część wody wyparuje, przewracamy go na drugą stronę, posypujemy przyprawą i nadal dusimy, uzupełniając od czasu do czasu wodą. Gdy filet będzie miękki, wyciągamy go, kroimy w plastry grubości około 1 cm, a z powstałego wywaru robimy sos.
2.Sos: powstały wywar doprawiamy przyprawami, dodajemy kostkę mięsną i zagęszczamy 2 łyżkami mąki rozmieszanymi w szklance wody. Do gotującego się wywaru wlewamy rozmieszaną mąkę i doprowadzamy do wrzenia, gotując jeszcze 3-5 minut. Podajemy z ziemniakami z wody i dowolną surówką. Filet dobrze komponuje się z gotowaną, kiszoną, zasmażaną kapustą.