Mój przepis na…: Zapiekane filety z indyka po góralsku, odc. 24

odc. 24 Mój przepis na

Mój przepis na…: Zapiekane filety z indyka po góralsku, odc. 24

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki dla 4 osób:

  • filet z indyka

    4 x 120 g piersi
  • mąka

    do oprószenia indyka
  • olej rzepakowy

    do smażenia
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • pomidory

    3 sztuki
  • kapary

    1 łyżka
  • oscypek

    200 g tartego
  • chrzan żurawinowy

    2 łyżki

Marynata

  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżka
  • Musztarda kremska Prymat

    2 łyżki
  • Przyprawa do mięs Prymat

    łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mój przepis na…: Zapiekane filety z indyka po góralsku, odc. 24 foto
W misce łączymy olej, miód, musztardę i doprawiamy do smaku przyprawą do mięs.
Pierś z indyka kroimy na 4 plastry, przekładamy do marynaty i odstawiamy na chwilę do lodówki. Następnie obtaczamy w mące i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Krok 2 - Mój przepis na…: Zapiekane filety z indyka po góralsku, odc. 24 foto
Cebulę kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Pozostały miąższ z pomidorów kroimy w kostkę.
Krok 3 - Mój przepis na…: Zapiekane filety z indyka po góralsku, odc. 24 foto
Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy cebulę, pomidory i posiekane kapary. W trakcie smażenia doprawiamy do smaku solą morską.

W naczyniu żaroodpornym układamy przesmażone mięso, przekładamy pomidory z cebulą, posypujemy oregano oraz startym oscypkiem. Naczynie przykrywamy i zapiekamy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Danie podajemy z chrzanem z żurawiną. Możemy je udekorować listkami bazylii.
Krok 4 - Mój przepis na…: Zapiekane filety z indyka po góralsku, odc. 24 foto
Możemy je udekorować listkami bazylii.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat