Mój przepis na…: Zapiekane filety z indyka po góralsku, odc. 24

odc. 24 Mój przepis na

Mój przepis na…: Zapiekane filety z indyka po góralsku, odc. 24

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki dla 4 osób:

  • filet z indyka

    4 x 120 g piersi
  • mąka

    do oprószenia indyka
  • olej rzepakowy

    do smażenia
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • pomidory

    3 sztuki
  • kapary

    1 łyżka
  • oscypek

    200 g tartego
  • chrzan żurawinowy

    2 łyżki

Marynata

  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżka
  • musztarda kremska

    2 łyżki
  • przyprawa do mięs

    łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mój przepis na…: Zapiekane filety z indyka po góralsku, odc. 24 foto
W misce łączymy olej, miód, musztardę i doprawiamy do smaku przyprawą do mięs.
Pierś z indyka kroimy na 4 plastry, przekładamy do marynaty i odstawiamy na chwilę do lodówki. Następnie obtaczamy w mące i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Krok 2 - Mój przepis na…: Zapiekane filety z indyka po góralsku, odc. 24 foto
Cebulę kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Pozostały miąższ z pomidorów kroimy w kostkę.
Krok 3 - Mój przepis na…: Zapiekane filety z indyka po góralsku, odc. 24 foto
Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy cebulę, pomidory i posiekane kapary. W trakcie smażenia doprawiamy do smaku solą morską.

W naczyniu żaroodpornym układamy przesmażone mięso, przekładamy pomidory z cebulą, posypujemy oregano oraz startym oscypkiem. Naczynie przykrywamy i zapiekamy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Danie podajemy z chrzanem z żurawiną. Możemy je udekorować listkami bazylii.
Krok 4 - Mój przepis na…: Zapiekane filety z indyka po góralsku, odc. 24 foto
Możemy je udekorować listkami bazylii.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat