odc. 4 Doradca Smaku

Doradca Smaku VII: Filet z indyka z borowikami, odc. 4

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z indyka

    400 g
  • borowiki

    400 g
  • szalotka

    3 szt.
  • śmietanka

    500 ml (18%)
  • makaron

    400 g
  • ser żółty

    40 g
  • marchewka

    4 małe blanszowane sztuki
  • masło

    ok. 3 łyżek (masło extra)
  • olej

    2-3 łyżek
  • chrzan tarty

  • gałka muszkatołowa cała

  • Liść lubczyku suszony Prymat

  • Pieprz czosnkowy mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 -  Doradca Smaku VII: Filet z indyka z borowikami, odc. 4 foto
Filet z indyka kroimy na cienkie, podłużne kotlety. Mięso rozbijamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem czosnkowym. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju (2-3 łyżek) z 1 łyżką masła. Smażymy mięso z obu stron, aż się zrumieni.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Krok 2 -  Doradca Smaku VII: Filet z indyka z borowikami, odc. 4 foto
Szalotki kroimy w plastry i smażymy je na tłuszczu, na którym smażyliśmy mięso. Następnie dodajemy borowiki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem czosnkowym i lubczykiem. Po kilku minutach dodajemy śmietankę i szczyptę starej gałki muszkatołowej. Całość mieszamy. Kiedy sos się zagęści, przekładamy do niego usmażonego wcześniej indyka.
Krok 3 -  Doradca Smaku VII: Filet z indyka z borowikami, odc. 4 foto
Ugotowany makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy go częścią sosu grzybowego, delikatnie mieszamy i posypujemy serem startym na grubych oczkach. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 25 minut.
Krok 4 -  Doradca Smaku VII: Filet z indyka z borowikami, odc. 4 foto
Na pozostałym maśle smażymy blanszowane marchewki, doprawiamy solą.
Na talerz wykładamy filet z indyka wraz z sosem grzybowym. Dodajemy marchewki i po jednej łyżeczce chrzanu tartego. Podajemy z zapieczonym makaronem. Danie możemy udekorować ulubionymi ziołami np. świeżym tymiankiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
AsiaaK 13.09.2017 22:57
swietny kurczak! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat