Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Doradca Smaku VII: Filet z indyka z borowikami, odc. 4

5.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z indyka
400 g
borowiki
400 g
szalotka
3 szt.
śmietanka
500 ml (18%)
makaron
400 g
ser żółty
40 g
marchewka
4 małe blanszowane sztuki
masło
ok. 3 łyżek (masło extra)
olej
2-3 łyżek
chrzan tarty
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa cała Prymat
Sklep Prymat
Liść lubczyku suszony Prymat
Pieprz czosnkowy mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VII: Filet z indyka z borowikami, odc. 4

Kroki postępowania

1
Filet z indyka kroimy na cienkie, podłużne kotlety. Mięso rozbijamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem czosnkowym. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju (2-3 łyżek) z 1 łyżką masła. Smażymy mięso z obu stron, aż się zrumieni.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Krok 1 -  Doradca Smaku VII: Filet z indyka z borowikami, odc. 4 foto
2
Szalotki kroimy w plastry i smażymy je na tłuszczu, na którym smażyliśmy mięso. Następnie dodajemy borowiki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem czosnkowym i lubczykiem. Po kilku minutach dodajemy śmietankę i szczyptę starej gałki muszkatołowej. Całość mieszamy. Kiedy sos się zagęści, przekładamy do niego usmażonego wcześniej indyka.
Krok 2 -  Doradca Smaku VII: Filet z indyka z borowikami, odc. 4 foto
3
Ugotowany makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy go częścią sosu grzybowego, delikatnie mieszamy i posypujemy serem startym na grubych oczkach. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 25 minut.
Krok 3 -  Doradca Smaku VII: Filet z indyka z borowikami, odc. 4 foto
4
Na pozostałym maśle smażymy blanszowane marchewki, doprawiamy solą.
Na talerz wykładamy filet z indyka wraz z sosem grzybowym. Dodajemy marchewki i po jednej łyżeczce chrzanu tartego. Podajemy z zapieczonym makaronem. Danie możemy udekorować ulubionymi ziołami np. świeżym tymiankiem.
Krok 4 -  Doradca Smaku VII: Filet z indyka z borowikami, odc. 4 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AsiaaK 13.09.2017 22:57
swietny kurczak! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak