Aromatyczne pieczone warzywa

Aromatyczne pieczone warzywa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • małe ziemniaki

    0,5 kg
  • małe czerwone papryki

    0,5 kg
  • szalotki

    6 sztuk
  • czosnek

    1 główka
  • oregano

    1 pęczek
  • rozmaryn

    2 gałązki
  • ocet balsamiczny

    4 łyżki
  • oliwa

    4 łyżki
  • sól

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki. Paprykę myjemy i pozostawiamy w całości. Czosnek dzielimy na ząbki, ale nie obieramy go, szalotki obieramy i pozostawiamy w całości.
2. Żaroodporne naczynie smarujemy połową oliwy. Na dnie naczynia układamy gałązki rozmarynu i szalotki, następnie równomiernie rozkładamy ziemniaki i paprykę. W puste miejsca wkładamy ząbki czosnku. Całość spryskujemy oliwą i octem balsamicznym, posypujemy solą. Na wierzchu układamy gałązki oregano. Naczynie szczelnie owijamy folia aluminiową.
3. Wstawiamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 35 minut. Po 35 minutach rozcinamy i zdejmujemy folię. Pieczenie kontynuujemy przez dalsze 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mirka-Ludomila 06.02.2013 09:08
pięknie wyglądają
alexxxanderka 09.10.2012 21:31
zawsze i wszędzie mogłabym tak jeść ;)
jozefinach 04.10.2012 08:20
Bardzo smakowite danie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat