Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aromatyczne pieczone warzywa

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

małe ziemniaki 0,5 kg
małe czerwone papryki 0,5 kg
szalotki 6 sztuk
czosnek 1 główka
oregano 1 pęczek
rozmaryn 2 gałązki
ocet balsamiczny 4 łyżki
oliwa 4 łyżki
sól 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczne pieczone warzywa

1. Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki. Paprykę myjemy i pozostawiamy w całości. Czosnek dzielimy na ząbki, ale nie obieramy go, szalotki obieramy i pozostawiamy w całości.
2. Żaroodporne naczynie smarujemy połową oliwy. Na dnie naczynia układamy gałązki rozmarynu i szalotki, następnie równomiernie rozkładamy ziemniaki i paprykę. W puste miejsca wkładamy ząbki czosnku. Całość spryskujemy oliwą i octem balsamicznym, posypujemy solą. Na wierzchu układamy gałązki oregano. Naczynie szczelnie owijamy folia aluminiową.
3. Wstawiamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 35 minut. Po 35 minutach rozcinamy i zdejmujemy folię. Pieczenie kontynuujemy przez dalsze 30 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mirka-Ludomila 06.02.2013 09:08
pięknie wyglądają
alexxxanderka 09.10.2012 21:31
zawsze i wszędzie mogłabym tak jeść ;)
jozefinach 04.10.2012 08:20
Bardzo smakowite danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak