Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Alla keksowa babka

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 200 g
cukru 150 g
cukru waniliowego 16 g
proszku do pieczenia 2 łyżeczki
mąki tortowej 250 g
mixu keksowego 80 g
kandyzowana skórka
pomarańczowa i kostki
kandyzowanej skórki cytrynowej 50 g
kandyzowanych wiśni 25 g
jajek ( rozm. M ) 5
cukier puder
sok z cytryny
melon
Do dekoracji:
melon 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Alla keksowa babka

Kroki postępowania

1
Miękką margarynę utrzeć za pomocą miksera z obydwoma cukrami. Następnie nadal ucierając dodać żółtka i utrzeć. Potem przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia zostawiając jedną łyżkę mąki i przesypać ją na talerz. Wymieszać mąkę z masą jajeczną a do talerza przełożyć kandyzowane owoce i skórki i pomieszać z mąką aby się do siebie nie lepiły. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta i delikatnie połączyć dodając pianę partiami a następnie dodać kandyzowane składniki i też delikatnie wymieszać.
Krok 1 - Alla keksowa babka foto
2
Foremkę keksową o wymiarach 30 x 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia, do foremki wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.
Krok 2 - Alla keksowa babka foto
3
Upieczoną babkę wystudzić.
Krok 3 - Alla keksowa babka foto
4
Utrzeć lukier i udekorować nim babkę a na koniec posypać odłożonym mixem keksowym.
Krok 4 - Alla keksowa babka foto
5
Smacznego.
Krok 5 - Alla keksowa babka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

everay 05.12.2013 22:20
napewno pyszna
Niki22 05.12.2013 19:55
świetna prezentacja i do tego bajecznie zapewne smakuje :)
Ola1984 05.12.2013 19:21
Uwielbiam keksa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak