Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ajerkoniak- domowy likier jajeczny

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółtko jajek 4 szt
mleko zagęszczone niesłodzone 200 ml
cukier puder 20 dag
cukier waniliowy 1/2 szt.
spirytus 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ajerkoniak- domowy likier jajeczny

Wykonanie:

Ubijać żółtka, dosypując cukier puder i cukier wanilinowy (lub startą laskę wanilii). Dolać skondensowane mleczko, kontynuując miksowanie. Dolać spirytus i wódkę (w zależności jak mocny chcemy otrzymać likier) - delikatnie wymieszać (nie miksować!) Przelać do małych buteleczek i schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sanielcia 19.01.2014 18:52
domowy najlepszy
mat96uk 19.01.2014 18:39
Robię dokladnie z takiego samego przepisu i jest przepyszna :) Polecam
Olga_SK 19.01.2014 18:33
Babcia kiedyś robiła ajerkoniak i zawsze jej podpijaliśmy z kredensu :P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak