Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielony chłodnik miętowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jogurt grecki 300 ml
roszponka 1 garść
ogórek 1 sztuka
natka pietruszki 1/3 pęczka
koper świeży 1/3 pęczka
czosnek 1 ząbek
rzodkiewki 6 sztuk
papryczka chili 1 kawałek
mięta liście 4 gałązki
cytryna 1 plaster
sól 1 do smaku
pieprz 1 do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zielony chłodnik miętowy

Ogórka kroję wzdłuż na krajalnicy do chleba bo chcę uzyskać cztery cienkie paski szerokie.
Ogórek okrojony który mi został kroję na pół. Jedną połowę kroję w plastry, przekładam do pojemnika od blendera, dodaję pokrojony koper, natkę pietruszki, czosnek, listki mięty, jogurt grecki, sól, pieprz. Całość miksuję blenderem. Drugą połowę ogórka ścieram na tarce jarzynowej razem ze skórą, rzodkiewki kroję. Do szklanek wlewam chłodnik do połowy, dodaję startego ogórka, pokrojoną rzodkiewkę, na wierzchu paski ogórka szerokie, kawałek rzodkiewki, plaster cytryny, listki mięty, koperku, posypuję chili i pieprzem.Najlepszy jest schłodzony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 17.04.2017 09:10
na pewno pyszny ;)
Wiktoria29 16.04.2017 14:03
bardzo ciekawy przepis
Madzai 16.04.2017 11:44
Pięknie podane :)
ilka01 16.04.2017 11:04
bardzo ładnie wygląda :)
Bożena Matuszczyk 15.04.2017 23:24
Smakowity i pięknie podany.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak