Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos czosnkowy z koperkiem (ostry)

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czosnek 2 główki
jogurt naturalny 3 łyżki gęstego
śmietana 30% 1 łyżka
koperek 1 czubata łyżeczka
sól i pieprz do smaku

Porada

Sos jest doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, w tym grilla czy domowych fast foodów.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos czosnkowy z koperkiem (ostry)

Główki czosnku dzielimy na ząbki i obieramy. Wszystkie przeciskamy przez praskę. Następnie dodajemy 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego i 1 łyżkę śmietany 30%, całość dokładnie mieszamy. Do smaku przyprawiamy solą i pieprzem (pieprzu nie za dużo, bo już czosnek nadaje ostrość całości). Dosypujemy posiekany koperek i ponownie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Odstawiamy na godzinę, aby smaki dobrze się "przegryzły".

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 07.01.2016 12:29
Uwielbiam taki sos

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak