Pasta z avocado z suszonymi śliwkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • awokado

    2 szt
  • sok z cytryny

    1/2
  • suszone śliwki kalifornijskie

    7 szt
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Owoc przekrawamy na pół i przekręcamy w celu wyciągnięcia pestki, obieramy ze skórki, a następnie miąższ kroimy w kostkę. Cytrynę dokładnie wyciskamy i zalewamy jej sokiem pokrojone avocado, dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie mielimy w blenderze.

2. Suszone śliwki kroimy w kostkę i dodajemy do pasty. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Smarowidło przechowujemy w lodówce owinięte folią aluminiową.

Avocado do pasty powinno być bardzo dojrzałe - pod naciskiem palca lekko ustępuje, nie jest obite i zbyt miękkie, a jego skórkę można łatwo ściągnąć.
Po obraniu avocado nie zwlekajcie z polaniem go sokiem cytrynowym - inaczej szybko ściemnieje!



SMACZNEGO :-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 08.05.2015 16:35
odważne połączenie:) ale czemu nie.....:)
irenka 08.05.2015 15:52
super połączenie, na pewno przepyszna pasta ,muszę spróbować
mysza75 08.05.2015 13:53
jaka fajna pasta i zdrowa
Edith85 08.05.2015 13:22
ze śliwkami nigdy nie robilam
darmiona 08.05.2015 12:22
Uwielbiam pasty z awokado!
inka2012 08.05.2015 12:20
ciekawe połączenie :)
jagoda5913 08.05.2015 11:21
Pyszna asta
Anna169Hosz 08.05.2015 10:35
Fajna kompozycja smakowa!
Asik32 08.05.2015 10:26
jeszcze nie próbowałam takiej pasty a ta mnie bardzo kusi żeby zrobić:)
Jowita Raś 08.05.2015 10:09
Bardzo oryginalna pasta z suszonymi śliwkami jeszcze nie jadłam :) Pysznie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat