Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Maxi pierogi z aromatycznym szpinakiem "

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
jajko 1 szt
sól 1 szczypta
oliwa 1 łyżka
szpinak 500 g
czosnek 4 ząbki
cebula 1 szt
masło 1 łyżka
woda 1,5 (gorąca)
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: " Maxi pierogi z aromatycznym szpinakiem "

Kroki postępowania

1
Mąkę mieszamy z jajkiem, solą i oliwą.

Dodajemy stopniowo wodę i wyrabiamy.
Ciasto powinno byc gładkie i elastyczne.
Nie może przywierac do dłoni.

Rozwałkowujemy na cienki placek.
Krok 1 - " Maxi pierogi z aromatycznym szpinakiem " foto
2
Wykrawamy szklanką kółka
( lub tak jak ja duże kwadraty! )

Cebulkę drobno siekamy.

Podsmażamy na łyżce masła.

Dodajemy szpinak i dusimy do momentu aż zmięknie.
Krok 2 - " Maxi pierogi z aromatycznym szpinakiem " foto
3
Mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Gdy farsz ostygnie wypełniamy nim ciasto
i dokładnie zlepiamy ich brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło podczas gotowania.

Tak przygotowane wrzucamy do wrzątku i gotujemy do czasu, aż wypłyną na powierzchnię.
Krok 3 - " Maxi pierogi z aromatycznym szpinakiem " foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miroslawa 24.10.2012 05:21
fantastyczne
jasiek 23.10.2012 21:42
ale super
iziona 23.10.2012 21:28
Szpinak to nie moje klimaty, ale pierogi wygladają fajnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak