Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eintopf po turecku czyli warzywa na gęsto.

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

por (biała część) 1 szt
seler 1 szt
ziemniak 1 szt
marchewka 2 szt
ziemniaki 2 szt
cebula 2 szt
olej 3 łyżki
ryż basmati 10 dag
sól
pieprz
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
koperek 1 łyżka
natka pietruszki 1 łyżka

Porada

Warzywa na gęsto rodem z Turcji to sycąca, zdrowa, wegetariańska potrawa.

Przepis i sposób przygotowania na: Eintopf po turecku czyli warzywa na gęsto.

Kroki postępowania

1
Warzywa oczyścić.
Ziemniaki, batat i seler pokroić w dużą kostkę.
Marchewki w plastry o grubości 2 cm ., a cebule w ósemki.
Białą część pora pokroić tak jak marchew.
Krok 1 -  Eintopf po turecku czyli warzywa na gęsto. foto
2
Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć warzywa i następnie przełożyć do garnka.
Krok 2 -  Eintopf po turecku czyli warzywa na gęsto. foto
3
Podlać odrobiną wody i dusić 5 minut.
Do warzyw wsypać ryż, zalać 2 szklankami wody, doprawić solą pieprzem i papryką .Całość gotować na małym ogniu ok.25min.,aż ryż i ziemniaki będą miękkie. W trakcie gotowania składniki w garnku 2-3 razy przemieszać.
Krok 3 -  Eintopf po turecku czyli warzywa na gęsto. foto
4
Przed podaniem posypać koperkiem i pietruszką i wymieszać.
Krok 4 -  Eintopf po turecku czyli warzywa na gęsto. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maria 70 02.06.2014 20:57
Świetne warzywa.
Bernadeta1 02.06.2014 20:50
taki obiadek to moje smaki
jasiek 02.06.2014 20:41
coś pysznego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak