Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciabatty orkiszowe na drożdżach i zakwasie

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka orkiszowa 450 g
mleko ciepłe 250-300 ml
jajko średnie
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
drożdże suche 5 g
zakwas pszenny 1 łyżka
otręby orkiszowe 50 g
oliwa 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciabatty orkiszowe na drożdżach i zakwasie

Kroki postępowania

1
Połączyć ciepłe mleko z roztrzepanym jajkiem i oliwą.
Krok 1 -  Ciabatty orkiszowe na drożdżach i zakwasie foto
2
W misce robota wymieszać sypkie składniki.
Krok 2 -  Ciabatty orkiszowe na drożdżach i zakwasie foto
3
Dolać mleko z jajkiem i oliwą.
Krok 3 -  Ciabatty orkiszowe na drożdżach i zakwasie foto
4
Zarobić ciasto i przełożyć na blat kuchenny posypany mąką. Zagniatać do czasu, aż ciasto nie będzie się kleiło, ale pozostanie miękkie.
Krok 4 -  Ciabatty orkiszowe na drożdżach i zakwasie foto
5
Rozwałkować na prostokąt i pociąć na 12 porcji.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
Krok 5 -  Ciabatty orkiszowe na drożdżach i zakwasie foto
6
Piec 20 minut w temp. ok. 200°C.
Wystudzić na kratce.
Krok 6 -  Ciabatty orkiszowe na drożdżach i zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 14.12.2016 13:51
Ciewe ciasto
Małgorzata92 14.12.2016 13:44
Fajne bułeczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak