Włoski sos pomidorowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    12 1/2 kg
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    1/2 opakowania
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 opakowanie
  • oregano

    1 opakowanie
  • bazylia

    1 opakowanie
  • Liść laurowy suszony Prymat

    10 sztuk
  • Ziele angielskie mielone Prymat

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 szczypty
  • cukier

    6 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyj dokładnie wszystkie pomidory, oczyść je z szypułek i wykrój zieloną część ze środka. Następnie podziel je na mniejsze kawałki i wrzuć do dużego garnka. Jeszcze przed gotowaniem zmiksuj je. Dodaj liście laurowe, pieprz, słodką paprykę, oregano i ziele angielskie i gotuj tak długo, aż zacznie przybierać intensywny kolor i zredukuje się mniej więcej o połowę. Dodaj sól, cukier, bazylię i wymieszaj. Gorący przecier wlewaj do wyparzonych słoików, przyłóż odpowiedniej wielkości celofan, który uszczelni zakrętkę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Patrycja33 14.08.2016 10:43
pyszniutki sosik:-)
IZABELA29 06.07.2016 08:56
Bardzo dobry
IZABELA29 04.07.2016 07:49
Warto sprobowac
VioletoweKucharzenie 22.06.2016 19:56
pyszny sosik! idealny do pizzy.
Lis 22.06.2016 13:13
Bardzo smakowite
dodi 22.06.2016 12:14
same pysznosci, mniam
Ela427 22.06.2016 12:00
bardzo fajny przepis, robię podobnie :))
gosia56 22.06.2016 11:13
na pewno pyszny;)
Ola1984 22.06.2016 10:40
Pysznie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat