Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bagietki mleczne z bazylią i czarnuszką

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Zaczyn

drożdże świeże 20 g
cukier 1 łyżka
mleko ciepłe 5 łyżek
mąka pszenna 3 łyżki

Ciasto

mąka pszenna 600 g
mleko skondensowane 200 ml
masło 82% 100 g
jaja 2 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Bazylia suszona Prymat 3 łyżki
pomidory suszone Smak 1 łyżka

Dodatkowo

żółtko jajek 1 sztuka
Czarnuszka nasiona Prymat

Porada

Dodatek czarnuszki oraz suszonych pomidorów i bazylii dostarcza wielu witamin a całość smakuje wyśmienicie.

Przepis i sposób przygotowania na: Bagietki mleczne z bazylią i czarnuszką

Kroki postępowania

1
Zaczyn:Drożdże w kruszyć do miski , dodać cukier oraz mąkę. Wlać mleko , wymieszać do powstania jednolitej konsystencji kwaśnej śmietany. ( ewentualnie dodać mleka lub mąki) Zaczyn odstawić przykryty ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok 15-20 min. ( powinien być zwięzły)
Krok 1 -   Bagietki mleczne z bazylią i czarnuszką foto
2
Ciasto:Do miski wsypać mąkę , dodać mleko zagęszczone , jajka , masło, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ciasto rękoma ok. 15min aż zacznie odchodzić od dłoni. ( w razie potrzeby dodać odrobinę mąki)
Krok 2 -   Bagietki mleczne z bazylią i czarnuszką foto
3
Ciasto przykryć ściereczką ,odstawić w ciepłe miejsce na 1 h. do podwojenia objętości.
Krok 3 -   Bagietki mleczne z bazylią i czarnuszką foto
4
Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie , podzielić na cztery kawałki.
Krok 4 -   Bagietki mleczne z bazylią i czarnuszką foto
5
Każdą część rozwałkować cienko.
Krok 5 -   Bagietki mleczne z bazylią i czarnuszką foto
6
Zwinąć ciasto z rulon , odstawić ponownie na 30 min w ciepłe miejsce.
Krok 6 -   Bagietki mleczne z bazylią i czarnuszką foto
7
Wyrośnięte rulony bagietek naciąć ostrym nożem , posmarować żółtkiem oraz posypać czarnuszką.
Piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Krok 7 -   Bagietki mleczne z bazylią i czarnuszką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 12.10.2015 16:26
Ja nie dawno polubiłam czarnuszkę a najbardziej właśnie z pieczywem. Dziękuję :)
Anna133 05.10.2015 13:54
wygląda obłędnie smacznie ;)
dom-agi 03.10.2015 20:43
Wyglądają pysznie!
misia53 03.10.2015 20:36
Ulubione moje przyprawy , chlebek zawsze kupuję z czarnuszką ale bazylia w chlebku to nowość .
Saga123 03.10.2015 20:17
pyszności :)
Malinka 03.10.2015 19:59
Przepyszna propozycja!!! Uwielbiam pieczywo z czarnuszką :)
Wiktoria29 03.10.2015 19:46
bardzo apetycznie i kusząco wyglądają
Renata9 03.10.2015 19:26
Smaczne bagietki
Konczi 03.10.2015 17:44
Ależ cudnie wyglądają - super :-)
2milutka 03.10.2015 17:32
Bajeczne bagietki!
IZABELA29 03.10.2015 16:39
apetycznie dla dzieci do szkoły
Wafelek2601 03.10.2015 14:32
Bardzo dobre
adelajda 03.10.2015 14:08
domowe najlepsze
Iwusia 03.10.2015 13:47
smacznie wyglądają, podoba mi się ten przepis
Bernadeta1 03.10.2015 13:33
takie domowe wypieki, rewelacja
RenataZ-et 03.10.2015 13:18
uwielbiam takie domowe pieczywo :)
SzczyptaChili 03.10.2015 13:11
Dziękuję :) Domowe pieczywo nie zastąpione , nie zawsze jest czas je upiec ale jak już się znajdzie chwila to najlepsze właśnie z samym masłem :)
Justi2401 03.10.2015 11:35
Już czuję ten piękny zapach :) Mniam!
Wacław 03.10.2015 11:29
pyszna na śniadanko z masełkiem
Aleksandra/Olcia 03.10.2015 11:22
aż ślinka leci ...a do tego masełko mniam
Futka 03.10.2015 11:05
Cudne i bardzo smakowite bagietki :) Palce lizać :)
Poison1988 03.10.2015 11:05
Pieczywko na wagę złota :)
gosia56 03.10.2015 09:49
pyszna bagietka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak