Marynowanie mięsa - przepisy i marynaty

DS_Splash_TOP_1300x508_marynaty_alko

Marynowanie mięsa można podnieść do sztuki kulinarnej. Marynata i jej skład wpływa na smak, zapach i strukturę mięsa. Inny skład powinna mieć marynata do mięsa wieprzowego – które wymaga długiego przebywania w marynacie, a inny marynata do mięsa drobiowego. Dobrze dobrana marynata sprawie, że mięso będzie kruche kruchość i niezwykle smacznie.

Zobacz przepisy, w których wykorzystać możesz marynatę o smaku WHISKY. Ta marynata sprawdzi się do przygotowania wołowiny oraz jagnięciny. Wzbogaci to mięso o wytrawne, lekko słodkie nuty. Jeśli jesteś wielbicielem wolno pieczonych mięs to sięgnij po tę marynatę.

Ciekawy smak żeberek, karkówki czy golonki uzyskasz stosując marynatę o smaku ciemnego piwa. W składzie tej marynaty znajdziesz mieszankę aromatycznych przypraw i palony cukier.

Delikatniejsze mięsa, na przykład drobiowe, proponujemy przyrządzać z marynatą o smaku piwa z miodem. Ta marynata łączy w sobie wyraziste przyprawy – czosnek, imbir, kurkumę – ze słodkim miodem. Jeśli lubisz pieczone udka lub skrzydełka, użyj naszej marynaty.

Poza odpowiednimi przyprawami, niezwykle ważny jest czas marynowania mięsa, który zależy od rodzaju mięsa oraz sposobu obróbki. Sprawdź czas marynowania mięsa w naszym poradniku.

prymat