Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kanapka z pastrami z sałatką coleslaw

5.0
(24)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Nowojorska kanapka z pastrami i sałatka coleslaw -oto propozycja na domowy obiad. Pastrami to sposób przyrządzania mięsa, które dzięki długiej obróbce jest niezwykle kruche i delikatne. Kto je przygotuje - nie będzie żałował, bo smak takiej wołowiny jest obłędny.

 

Składniki:

Na pastrami:

mostek wołowy z kośćmi 1,8 kilograma
Marynata o smaku WHISKY Prymat 2 opakowania
zalewa do pastrami 3-4 litry

Na zalewę do pastrami:

woda 3 litry
lód 2 kilogramy
cukier 200 gramów
mieszanka przypraw do pastrami 2 łyżki
Sól czosnkowa jodowana Prymat 2 opakowania
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat 100 gramów
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 3 łyżeczki

Na sałatkę colesław:

woda 100 mililitrów
ocet 100 mililitrów
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 4-5 sztuk
Kolendra cała Prymat łyżeczka
sól 50 gramów
cukier 50 gramów
cebula czerwona 2 sztuki
kapusta biała 200 gramów
olej 2-3 łyżki
marchew 80 gramów
Musztarda delikatesowa Prymat 2 łyżeczki
majonez 4 łyżki
jogurt naturalny 3 łyżki
zielona cebulka 1 sztuka
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kanapka z pastrami z sałatką coleslaw

Zalewa, wędzenie i gotowanie mięsa:

Do gotującej się wody wsypujemy sól czosnkową, himalajską oraz peklową, cukier oraz 1,5 opakowania marynaty o smaku WHISKY, dodajemy lodu a kiedy zalewa nam ostygnie zalewamy nią mostek wołowy, i odstawiamy do lodówki na 6 dni. Po 6 dniach mięso wyjmujemy z zalewy, płuczemy, suszymy i obtaczamy dokładnie w reszcie marynaty o smaku WHISKY.

Tak przygotowane mięso delikatnie wędzimy na płatkach dębowych lub ulubionym drzewie owocowym przez 5-6 godzin, pilnując by temperatura w wędzarni nie przekraczała 100°C (optymalna temperatura to 80°C). Uwędzoną wędlinę przekładamy na sitko, sitko stawiamy na garnek z gotującą się wodą, przykrywamy i gotujemy na parze przez 2 godziny, pilnując by w naczyniu cały czas była gotująca się woda. Po tym czasie mięso studzimy.

Sałatka colesław:

Do rondelka wlewamy wodę, ocet, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kolendrę oraz sól i cukier. Całość dokładnie mieszamy, a kiedy się zagotuje dodajemy cebulę i gotujemy ok. 2 minuty, aż cebula zmieni kolor.

Białą kapustę solimy, pieprzymy, dodajemy zieloną cebulkę, piklowaną cebulę, majonez, jogurt naturalny, musztardę, olej oraz marchewkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 20 minut.

Pastrami cienko kroimy w plastry (w poprzek włókien), ulubiony chleb smarujemy musztardą miodową, nakładamy 2 łyżki sałatki, kilka plastrów pastrami oraz pokrojone ogórki konserwowe, przykrywamy drugą kromką chleba i podajemy. Smacznego!

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

yabadabadoo 25.04.2023 12:56
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak