Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona karkówka z nutą ciemnego piwa

5.0
(70)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pieczona karkówka z nutą ciemnego piwa - przepis, który skradnie Wasze serca i brzuchy. Zobacz, jak zamarynować karkówkę, żeby była aromatyczna, a mięso było kruche.

Składniki:

Lista składników:

karkówka wieprzowa 2 kg
piwo ciemne 200 mililitrów

Marynata

Marynata o smaku ciemnego piwa Prymat 1 opakowanie
olej rzepakowy 3-4 łyżki
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona karkówka z nutą ciemnego piwa

Przepis na karkówkę pieczoną z nutą ciemnego piwa, danie obiadowe z piekarnika, które zachwyci Was bogatym smakiem i aromatem. Dodatek ciemnego piwa nadaje mięsu wyjątkowego charakteru. Mięso będzie bardziej miękkie i soczyste, a w smaku będzie można wyczuć zawarte w piwie nutki palonej kawy, czekolady czy karmelu.

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, natrzeć nią mięso i odstawić na kilka godzin do lodówki. Karkówkę obsmażyć z każdej strony na złoty kolor, przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać piwem i piec pod przykryciem 2,5 godziny w temperaturze 180°C, aż mięso będzie miękkie.

Karkówka pieczona w ciemnym piwie to tylko jeden z wielu pysznych przepisów na karkówkę z piekarnika. 

Sprawdź także:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak