Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowane burgery z antrykotu wołowego

5.0
(31)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na grillowane burgery z antrykotu wołowego marynowanego w marynacie o smaku WHISKY. Zobacz, jak w prosty sposób zamarynować mięso na burgery. 

Składniki:

Składniki na burgery

antrykot wołowy 800 gramów
Marynata o smaku WHISKY Prymat 1 opakowanie
Musztarda sarepska Prymat 3 łyżki
oliwa 3-4 łyżki
ocet balsamiczny 1 łyżeczka

Dodatkowo:

bulki do hamburgerow 5 sztuk
sałata 5 liści
boczek wędzony 5 plastrów
ser żółty 5 plastrów
ogórki konserwowe 3-4 sztuki
pomidor 2 sztuki
cebula czerwona 1 sztuka
majonez 5 łyżeczek
kiełki rzodkiewki 1 garść

Porada

Mięso kładzione na grill powinno mieć temperaturę pokojową!

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane burgery z antrykotu wołowego

1. W miseczce wymieszać oliwę, sos balsamiczny i marynatę o smaku WHISKY. Mięso zmielić w maszynce.  Dodać do mięsa marynatę i wyrabiać przez kilka minut. Odstawić do zamarynowania na 1 godzinę.

2. Z mięsa uformować 5 płaskich burgerów, grillować po ok. 4-5 minut z każdej strony. Na koniec położyć po plasterku sera na każdego burgera. 

3. Cebulę, ogórki i pomidora pokroić w plasterki. Plasterki boczku położyć na grillu na kilka minut aż będą chrupiące.

4. Bułki przeciąć na pół i podpiec chwilę na grillu. Spód bułek posmarować majonezem, położyć sałatę, następnie burgera, boczek, pomidora, ogórki oraz kiełki rzodkiewki. Przykryć wierzchnimi bułkami posmarowanymi od spodu musztardą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak