Grillowane burgery z antrykotu wołowego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Przepis na grillowane burgery z antrykotu wołowego marynowanego w marynacie o smaku WHISKY. Zobacz, jak w prosty sposób zamarynować mięso na burgery. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na burgery

  • antrykot wołowy

    800 gramów
  • Marynata o smaku WHISKY Prymat

    1 opakowanie
  • Musztarda sarepska Prymat

    3 łyżki
  • oliwa

    3-4 łyżki
  • ocet balsamiczny

    1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • bulki do hamburgerow

    5 sztuk
  • sałata

    5 liści
  • boczek wędzony

    5 plastrów
  • ser żółty

    5 plastrów
  • ogórki konserwowe

    3-4 sztuki
  • pomidor

    2 sztuki
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • majonez

    5 łyżeczek
  • kiełki rzodkiewki

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. W miseczce wymieszać oliwę, sos balsamiczny i marynatę o smaku WHISKY. Mięso zmielić w maszynce.  Dodać do mięsa marynatę i wyrabiać przez kilka minut. Odstawić do zamarynowania na 1 godzinę.

2. Z mięsa uformować 5 płaskich burgerów, grillować po ok. 4-5 minut z każdej strony. Na koniec położyć po plasterku sera na każdego burgera. 

3. Cebulę, ogórki i pomidora pokroić w plasterki. Plasterki boczku położyć na grillu na kilka minut aż będą chrupiące.

4. Bułki przeciąć na pół i podpiec chwilę na grillu. Spód bułek posmarować majonezem, położyć sałatę, następnie burgera, boczek, pomidora, ogórki oraz kiełki rzodkiewki. Przykryć wierzchnimi bułkami posmarowanymi od spodu musztardą.

Doradca Smaku
Mięso kładzione na grill powinno mieć temperaturę pokojową!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat