Świąteczne Inspiracje: jak zorganizować kulinarne przygotowania do świąt?

26.11.2018
Świąteczne Inspiracje: jak zorganizować kulinarne przygotowania do świąt?

Wszyscy z niecierpliwością czekamy na Święta Bożego Narodzenia, czyli na pyszne potrawy, spotkania rodzinne prezenty. Jednak zanim siądziemy do stołu, czeka nas mnóstwo przygotowań. Często są to wyczerpujące czynności: zakupy na ostatnią chwilę, sprzątanie, gotowanie i organizacja dni świątecznych.

Tym artykułem chcę Wam podpowiedzieć, jak zorganizować zakupy świąteczne i przygotować potrawy, tak aby nie biegać do sklepu po brakujące produkty i nie stać w kuchni do ostatniej chwili.

Zachęcam Was do poświęcenia trochę czasu, na zaplanowanie zakupów i przyrządzanie potraw. Poświęcicie na to maksymalnie godzinę, a oszczędzicie znacznie więcej czasu.

1. Sporządź listę potraw, które zamierzasz przygotować

Zapisz wszystkie dania, które zamierzasz przygotować i które jadacie w domu podczas dni świątecznych. Zapytaj domowników, co chcieliby zjeść albo spróbować w czasie świąt. Wszystkie dania wypisz na kartce. Sięgnij po potrzebne przepisy i zgromadź je w jednym miejscu.

2. Sprawdź zapasy w kuchni

Kiedy masz już listę potraw, wypisz składniki, które są niezbędne do ich przyrządzenia. Na pewno lista będzie długa, jednak zanim pójdziesz na zakupy zajrzyj do kuchennych szafek – być może są produkty, które masz i nie musisz ich kupować.

Teraz przygotuj listę potrzebnych produktów. Podziel ją według czasu przechowywania produktów, czyli:

  • produkty, z długim okresem przydatności – te produkty możesz kupić na kilka tygodni przed świętami

(mąkę, cukier, kakao, mak, orzechy, bakalie, kasze, grzyby suszone, przyprawy: przyprawa do piernika, przyprawa do bigosu, przyprawa do ryb, majeranek, pieprz czarny, liść laurowy, goździki, cynamon, ziele angielskie, przyprawa do grzanego wina i piwa z nutą korzenną, żelatynę, sól).

  • produkty do przechowywania do 7 dni i po tym czasie je spożyć lub przetworzyć;

(warzywa, jabłka, kapusta kiszona, susz na kompot, nabiał, musztardę, majonez)

  • produkty świeże – które maksymalnie możesz przechowywać 2-3 dni.

(mięsa, wędliny, nabiał, śledzie)

3. Przygotuj półprodukty i dania

Pamiętaj, że część półproduktów i potraw możesz przyrządzić wcześniej przechować lub zamrozić. Poniżej znajdziesz grafik, co i kiedy przyrządzić:

• ok. 1 grudnia (3 tygodnie przed Wigilią) możesz zrobić: pierniczki, pierogi, uszka, bigos.

Uszka, pierogi, bigos – możesz zamrozić. Pierogi można zamrozić surowe lub ugotowane. Trzeba jednak pamiętać, żeby układać je osobno, tak, żeby się nie stykały. Pierniczki trzeba przechowywać w szczelnym, zamknięty pudełku. Pierniczki można zrobić wcześniej, ale udekorować na 2-3 dni przed zjadaniem. 

• 2 tygodnie przed Wigilią: zakwas

Gotowy, zlany do szklanych pojemników, zakwas trzeba przechowywać w lodówce.

• 4 dni przed Wigilią: kapusta wigilijna bez zasmażki, śledzie;

• 2-3 dni przed Wigilią: makowiec, keks;

• 2 dni przed Wigilią: barszcz czerwony bez zakwasu, zupa grzybowa, kluski z makiem;

• 1 dzień przed Wigilią: kompot z suszu, sałatka jarzynowa, kutia lub kluski z makiem, ryba w galarecie, upieczenie świątecznych mięs.

• Wigilia – przygotowanie ryb.

Mam nadzieję, że ten świąteczny rozkład jazdy pomoże Wam zaplanować i przygotować nadchodzące święta Bożego Narodzenia. A może macie swoje sprawdzone sposoby na wcześniejsze przygotowanie potraw świątecznych? Podzielicie się?

 

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

26.11.2018 19:49
Ciekawe i pożyteczne informacje co do organizacji świąt,a w szczególności dla początkujących.;)

bietka

26.11.2018 12:57
Bardzo przydatne informacje, ja właśnie staram się organizować to wszystko bardzo podobnie, niektóre produkty kupię już w tym tygodniu, pierwsze zawsze robię pierniczki i uszka na początku grudnia :)

Polecane przepisy

prymat