Grillowa majówka nadchodzi!

23.04.2018
Grillowa majówka nadchodzi!

Tej wiosny pogoda nam sprzyja - ciepłe, słoneczne dni sprawiają, że mamy ochotę wyjść na zewnątrz i spędzić czas na świeżym powietrzu. W związku z piękną pogodą większość z nas inaugurację sezonu grillowego ma już za sobą, ale tradycyjnie czekamy na majówkę, aby ten wyjątkowy czas grillowania rozkręcił się na dobre!

Podczas majówki chcesz poświęcić jak najwięcej uwagi przyjaciołom i rodzinie. Zapraszając gości na pierwsze grillowe party, zaplanuj dania tak, abyś mógł spędzić z nimi jak najwięcej czasu. Pamiętaj, że zadowolony gość to również zadowolony gospodarz. Poniżej podam Ci kilka wskazówek, jak szybko i sprawnie przygotować się na domowe barbecue tak, abyś nie zaniedbywał swoich gości. Do dzieła!

1. Zaplanuj dania tak, aby były łatwe, przyjemne i szybkie do przygotowania. 
Na pewno jednym z takich dań jest grillowany kurczak. Jest to mięso, które bardzo szybko jesteśmy w stanie usmażyć. Wystarczy zaledwie kilka minut i gotowe! Kolejnym łatwym i szybkim daniem są wszystkim dobrze znane kiełbaski. Klasa sama w sobie. Nieważne ciemne czy białe, wszyscy je uwielbiają. Jest to taki grillowy must have. Pamiętajmy, że możemy dodać im charakteru, doprawiając je np. papryką słodką. 

Lekkim dodatkiem do naszego barbecue mogą być sałatki. Przy tłustych potrawach są one świeżą 
i dietetyczną odskocznią. Wszystkim dobrze znana jest sałatka grecka. W jej skład wchodzą same świeże i pyszne rzeczy. Sałata, ogórek, ser feta oraz czarne oliwki! Czy to nie jest dietetyczny mix? Zadbaj też o dobór napojów. Oprócz kawy czy herbaty dopilnuj, aby goście mieli coś orzeźwiającego. Jeśli posiadasz sokowirówkę wyciśnij świeży pomarańczowy sok i zachwyć nim swoich gości.

2. Przygotuj wcześniej wszystkie dania. 
Zamarynuj mięsa, aby były gotowe do wyłożenia na ruszt. Użyj gotowych marynat oraz mieszanek grillowych. Dzięki nim unikniesz „przyprawowej” katastrofy, niczego nie przesolisz, ani nie przesadzisz z aromatem. Wszystko będzie smaczne, 
a potrawy będą ekspresowo znikać z talerzy. Pamiętaj, że niektóre produkty, takie jak kurczak czy warzywa nie potrzebują długiego marynowania. Inaczej jest, jednak w wypadku wołowiny, którą najlepiej przygotować dzień wcześniej. Jeśli robisz szaszłyki, nabij je wcześniej na wykałaczki. Nie trać czasu! Robiąc sałatki używaj gotowych sosów Prymat, to przyspieszy Twoją pracę oraz sprawi, że wszystko pójdzie jak z płatka.

3. Nakryj wcześniej do stołu. 
Goście, którzy przyjdą będą widzieć pięknie przystrojone miejsce, które wprowadzą ich w odpowiedni nastrój, a Ty będziesz mógł im ciągle towarzyszyć. Na stole postaw wazon świeżych kwiatów np. tulipanów. To rozbudzi w Twoich gościach wiosenny nastrój. Zadbaj również o odpowiednią muzykę w grillowym klimacie. Kto wie … może barbecue party przerodzi się w dancing?

Przede wszystkim miej dobry humor! Jeśli Ty będziesz w fantastycznym nastroju, również Twoi przyjaciele będą się świetnie bawić, a wszystko będzie im bardziej smakować. Pamiętaj o tym, aby jak najwięcej czasu poświęcić swoim gościom. Powodzenia w przygotowaniach.

 

A po więcej przepisów i pomocnych porad, jak przygotować się do grilla zapraszam TUTAJ.

  szparagi4.[1]  

Grillowane nóżki z pieczonymi ziemniakami

 

Grillowana karkówka w warzywami

 

Grillowane piersi z sałatką grecką

 

  szparagi4.[1]  

Grillowane polędwiczki

 

Tortilla z grillowaną piersią z kurczaka

 

Biała kiełbasa w cieście francuskim

 

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

23.04.2018 19:38
Juz się nie mogę doczekać, kiedy rozpoczniemy sezon grillowy : )

Bożena Matuszczyk

23.04.2018 18:57
Super porady z których warto skorzystać.;)

Polecane przepisy

prymat