Flan au caramel

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    2 sztuki
  • mleko

    200 ml
  • cukier

    90 g
  • cynamon

    1 laska
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

50 g cukru wsypać do garnka z grubym dnem i skarmelizować. Gotowy karmel przelać do 4 wysokich i zbyt szerokich foremek (należy robić to szybko, by karmel nie zastygł).
Mleko zagotować z cynamonem, a następnie wystudzić do 40 stopni. Wymieszać z jajkami i resztą cukru, cynamon wyrzucić. Przecedzić. Wlać do 4 foremek z karmelem.
Foremki włożyć do wrzątku (muszą być zanurzone do połowy). Gotować do zastygnięcia kremu z jajek, mleka i cukru. Wystudzić i dać na kilka godzin do lodówki.
Foremki można usunąć poprzeć przecięcie ich z góry w dół.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat