Tarta kajmakowo-czekoladowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • cukier puder

    0,5 szklanki
  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • jajko

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • margaryna

    12,5 dag

Masa

  • masa krówkowa

    o smaku kajmaku 20 dag
  • czekolada mleczna

    5 dag

Dodatkowo

  • czekolada mleczna

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Najpierw mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i margarynę dajemy do miski.
2. Margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
3. Formę do pieczenia tarty smarujemy lekko margaryną i posypujemy nią bułką tartą.
4. Ciasto wałkujemy oraz wylepiamy nim formę do pieczenia tarty. Ciasto nakłuwamy jeszcze widelcem.
5. Tartę pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach.
6. Następnie czekoladę wraz z kajmakiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masą smarujemy tartę i odstawiamy do zastygnięcia.
7. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią tartę.
8. Smacznego!
Składniki są na dwie tarty o średnicy około 18 cm

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 06.04.2018 23:31
pysznie tarta wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat