Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szukasz pysznego ciasta bez pieczenia? Sernik na zimno z mascarpone to coś dla Ciebie!

Szukasz pysznego ciasta bez pieczenia? Sernik na zimno z mascarpone to coś dla Ciebie!

Puszysty sernik na zimno ze spodem z biszkoptów to idealna propozycja na deser lub słodki poczęstunek! Ta słodkość jest odpowiednia na każdą okazję. Ciasto zrobione na bazie serka mascarpone i maślanki jest naprawdę delikatne, a dzięki słodkim dodatkom będzie doskonały na czas spotkań przy kawie.

Obowiązkowym składnikiem tego deseru jest żelatyna, bez niej ciasto nie stężeje. Wystarczy połączyć ją z zimną wodą, zamieszać i zagotować. Należy uważać, żeby jej nie przypalić. Bazą masy serowej jest idealnie tłusty ser mascarpone z dodatkiem cukru pudru. Wanilia idealnie komponuje się z serem, wystarczą ziarenka z jednej laski, aby jej aromat był wyczuwalny w cieście. Cytrusowy aromat nadaje cukier ze skórą cytryny. Sernik jest idealnie puszysty, dzięki dodatkowi delikatnej maślanki. 

Na spód ciasta należy położyć biszkopty nasączone kawą, a na nie wylać masę serową wymieszną z ostudzoną żelatyną. Całość powinna być dobrze schłodzona. Dlatego najlepiej włożyć sernik do lodówki na czas od 2 do 6 godzin. Smak deseru dopełnia mus malinowy z korzenną nutą cynamonu. Idealnym dodatkiem będą jagody, inne owoce sezonowe lub takie, które są dostępne cały rok. Wierzch warto posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.

Chcecie dowiedzieć się jak zrobić ten deser? Sprawdźcie przepis >>

TOBIASZ LANGER 29.10.2022 20:23
Dzień dobry DZISIAJ W SZKOLE Robiłem z Szymonem sok owcowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak