Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodowy sernik z musem malinowym, DS XVII odc. 33

5.0
(177)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Lubicie słodkości? To idealnie! Jeśli macie ochotę na deser z dodatkiem mascarpone, to ciasto bez pieczenia będzie idealnym pomysłem! Z poniższego przepisu dowiecie się, jak zrobić sernik na zimno z jagodami oraz musem malinowym. Co zrobić, żeby wyszedł puszysty? Co można dodać zamiast jagód? Sprawdźcie!

Składniki:

Masa serowa:

woda 100 mililitrów
żelatyna w proszku 15 gramów
serka mascarpone 500 gramów
cukier puder 60 gramów
wanilia laska Prymat 1 sztuka
maślanka 1 litr
Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat 15 gramów
jagody 500 gramów

Spód:

biszkopty okrągłe 180 gramów
kawa 1 szklanka

Mus malinowy:

maliny 250 gramów
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Do podania:

płatki migdałowe 1 garść

Porada

Ser mascarpone oraz maślanka powinny być w temperaturze pokojowej, aby łatwiej się mieszały. Zamiast malin można użyć innego owocu, np. mango.

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodowy sernik z musem malinowym, DS XVII odc. 33

Z tego przepisu dowiesz się:

  • jak zrobić sernik na zimno
  • ile żelatyny użyć
  • jak zrobić ciasto bez pieczenia

Przygotowanie ciasta warto zacząć od podgrzania żelatyny. Kiedy będziemy przygotowywać pozostałe składniki, żelatyna się wystudzi i będzie ją można dodać do masy serowej. Uwaga! Nie dodawajmy gorącej żelatyny do sera.

1. Zaczynamy od przygotowania masy serowej. Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy żelatynę. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, uważając, aby jej nie przypalić. W trakcie podgrzewania cały czas mieszamy. Gotową żelatynę pozostawiamy do wystudzenia.

2. Ser mascarpone i cukier puder przekładamy do dużej miski. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i ostrzem noża wyciągamy ziarenka, a następnie dodajemy je do miski z serem. Wlewamy maślankę i mieszamy całość trzepaczką lub mikserem na małych obrotach, uważając, aby nie napowietrzyć masy. Następnie dodajemy cukier ze skórką cytryny i mieszamy całość. Wlewamy schłodzoną żelatynę i ponownie dokładnie mieszamy.

3. Przygotowujemy spód do sernika. Każde ciastko namaczamy w kawie i rozkładamy w tortownicy.

4. Spód zalewamy masą serową połączoną z żelatyną. Posypujemy jagodami, największą ilość układając na środku. Garść jagód zostawmy do dekoracji ciasta. Tak przygotowany sernik wkładamy do lodówki. Czas schładzania wynosi od 2 do 6 godzin.

5. Przygotowujemy mus malinowy. W misce łączymy maliny i cynamon. Rozgniatamy owoce widelcem na gładki mus.

6. Na suchej patelni krótko podprażamy płatki migdałów.

 

Sposób podania:

Sernik dekorujemy jagodami oraz płatkami migdałów i podajemy z musem malinowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak