Jagodowy sernik z musem malinowym, DS XVII odc. 33

odc. 33 Doradca Smaku

Jagodowy sernik z musem malinowym, DS XVII odc. 33

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Lubicie słodkości? To idealnie! Jeśli macie ochotę na deser z dodatkiem mascarpone, to ciasto bez pieczenia będzie idealnym pomysłem! Z poniższego przepisu dowiecie się, jak zrobić sernik na zimno z jagodami oraz musem malinowym. Co zrobić, żeby wyszedł puszysty? Co można dodać zamiast jagód? Sprawdźcie!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Masa serowa:

  • woda

    100 mililitrów
  • żelatyna w proszku

    15 gramów
  • serka mascarpone

    500 gramów
  • cukier puder

    60 gramów
  • wanilia laska Prymat

    1 sztuka
  • maślanka

    1 litr
  • Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat

    15 gramów
  • jagody

    500 gramów

Spód:

  • biszkopty okrągłe

    180 gramów
  • kawa

    1 szklanka

Mus malinowy:

  • maliny

    250 gramów
  • Cynamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki

Do podania:

  • płatki migdałowe

    1 garść
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Jagodowy sernik z musem malinowym, DS XVII odc. 33

Z tego przepisu dowiesz się:

  • jak zrobić sernik na zimno
  • ile żelatyny użyć
  • jak zrobić ciasto bez pieczenia

Przygotowanie ciasta warto zacząć od podgrzania żelatyny. Kiedy będziemy przygotowywać pozostałe składniki, żelatyna się wystudzi i będzie ją można dodać do masy serowej. Uwaga! Nie dodawajmy gorącej żelatyny do sera.

1. Zaczynamy od przygotowania masy serowej. Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy żelatynę. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, uważając, aby jej nie przypalić. W trakcie podgrzewania cały czas mieszamy. Gotową żelatynę pozostawiamy do wystudzenia.

2. Ser mascarpone i cukier puder przekładamy do dużej miski. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i ostrzem noża wyciągamy ziarenka, a następnie dodajemy je do miski z serem. Wlewamy maślankę i mieszamy całość trzepaczką lub mikserem na małych obrotach, uważając, aby nie napowietrzyć masy. Następnie dodajemy cukier ze skórką cytryny i mieszamy całość. Wlewamy schłodzoną żelatynę i ponownie dokładnie mieszamy.

3. Przygotowujemy spód do sernika. Każde ciastko namaczamy w kawie i rozkładamy w tortownicy.

4. Spód zalewamy masą serową połączoną z żelatyną. Posypujemy jagodami, największą ilość układając na środku. Garść jagód zostawmy do dekoracji ciasta. Tak przygotowany sernik wkładamy do lodówki. Czas schładzania wynosi od 2 do 6 godzin.

5. Przygotowujemy mus malinowy. W misce łączymy maliny i cynamon. Rozgniatamy owoce widelcem na gładki mus.

6. Na suchej patelni krótko podprażamy płatki migdałów.

 

Sposób podania:

Sernik dekorujemy jagodami oraz płatkami migdałów i podajemy z musem malinowym.

Doradca Smaku
Ser mascarpone oraz maślanka powinny być w temperaturze pokojowej, aby łatwiej się mieszały. Zamiast malin można użyć innego owocu, np. mango.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat