Przepis i sposób przygotowania na: Jagodowy sernik z musem malinowym, DS XVII odc. 33
Z tego przepisu dowiesz się:
- jak zrobić sernik na zimno
- ile żelatyny użyć
- jak zrobić ciasto bez pieczenia
Przygotowanie ciasta warto zacząć od podgrzania żelatyny. Kiedy będziemy przygotowywać pozostałe składniki, żelatyna się wystudzi i będzie ją można dodać do masy serowej. Uwaga! Nie dodawajmy gorącej żelatyny do sera.
1. Zaczynamy od przygotowania masy serowej. Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy żelatynę. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, uważając, aby jej nie przypalić. W trakcie podgrzewania cały czas mieszamy. Gotową żelatynę pozostawiamy do wystudzenia.
2. Ser mascarpone i cukier puder przekładamy do dużej miski. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i ostrzem noża wyciągamy ziarenka, a następnie dodajemy je do miski z serem. Wlewamy maślankę i mieszamy całość trzepaczką lub mikserem na małych obrotach, uważając, aby nie napowietrzyć masy. Następnie dodajemy cukier ze skórką cytryny i mieszamy całość. Wlewamy schłodzoną żelatynę i ponownie dokładnie mieszamy.
3. Przygotowujemy spód do sernika. Każde ciastko namaczamy w kawie i rozkładamy w tortownicy.
4. Spód zalewamy masą serową połączoną z żelatyną. Posypujemy jagodami, największą ilość układając na środku. Garść jagód zostawmy do dekoracji ciasta. Tak przygotowany sernik wkładamy do lodówki. Czas schładzania wynosi od 2 do 6 godzin.
5. Przygotowujemy mus malinowy. W misce łączymy maliny i cynamon. Rozgniatamy owoce widelcem na gładki mus.
6. Na suchej patelni krótko podprażamy płatki migdałów.