Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti frutti di mare na białym winie, DS XXI, odc. 11
Makaron spaghetti świetnie smakuje z owcami morza: mulami, krewetkami i małżami. Niezbędne w tym daniu są czosnek i oliwa oraz zioła. Dzięki winu i masłu mamy pyszny sos. Ten makaron warto podać z bagietką, którą możemy zanurzyć w tym pysznym sosie.
Jak zrobić spaghetti frutti di mare na białym winie?
Czosnek siekamy w drobne plastry i odstawiamy na bok deski. Pancerze krewetek nacinamy od strony grzbietu. Na rozgrzaną patelnie z oliwą wrzucamy czosnek i krewetki. Odwracamy, solimy i doprawiamy papryką słodką mieloną. Podsmażone krewetki zdejmujemy na talerz.
W garnku z osoloną wodą gotujemy makaron spaghetti. Na tej samej patelni co krewetki, smażymy mule i małże. Owoce morza zalewamy winem, dodajemy bazylię suszoną i krewetki i gotujemy pod przykryciem 5-6 minut. Do tego czasu małże powinny się już otworzyć.
Gotowy makaron odcedzamy. Do patelni z owocami morza dodajemy zimne masło, mieszamy i dodajemy makaron. Spaghetti posypujemy oregano suszonym i świeżą natka pietruszki. Makron podajemy wraz z owocami morza w głębokim talerzu.