Każdy dzień warto zacząć od pysznego i obfitego śniadania, które zapewni nam uczucie sytości przynajmniej na kilka godzin. Do moich ulubionych porannych posiłków nie należą jednak kanapki, które z braku czasu i pomysłu przygotowujemy najczęściej. Dlatego postanowiłem zdradzić Wam moje ulubione przepisy na śniadania, od których przyjemnie jest rozpoczynać nawet ponure, zimowe dni.
1. Grzanka z jajkiem w koszulce Jeśli marzycie o tym, aby Wasz dzień zaczął się od sporej dawki pozytywnej energii i uśmiechu na twarzy, to szczerze polecam to mistrzowskie śniadanie. Grzanka z serem camembert, rukolą i obowiązkowo jajkiem w koszulce zachwyci Waszych bliskich, którym w pewien leniwy poranek przygotujecie taką śniadaniową ucztę. Mimo że przygotowanie tego posiłku zajmie Wam więcej czasu niż przygotowanie klasycznej kanapki, to gwarantuję, że dla tego smaku będzie warto. |
2. Pasta z makreli To najczęściej kanapkami zajadamy się na śniadania i kolacje. Są bez wątpienia smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu, ale trzeba przyznać, że jedzenie ich na okrągło po jakimś czasie jest po prostu nudne. Jeśli chcecie przygotować pyszne i oryginalne smarowidło, które podkreśli smak ulubionego pieczywa - to przepis na aromatyczną pastę z makreli jest właśnie dla Was. |
3. Czerwona szakszuka Szakszuka to niezwykle smaczne i pożywne śniadanie, wykonane ze świeżych składników, które szczególną popularnością cieszy się w Izraelu. Przepis na to danie jest naprawdę prosty i wymaga od nas niewiele pracy, a zapewniam Was, że ten posiłek uczucie sytości zapewni na długo. Warto go przygotować, zwłaszcza gdy czeka nas ciężki dzień! Podstawą szakszuki są pomidory, papryka i jajka, ale można ją wzbogacić ulubionymi dodatkami. U mnie w wersji z chorizo, pycha! |
4. Tosty z bananami i czekoladą Na samą myśl o pysznych, ciepłych tostach z ulubionymi dodatkami stajemy się głodni. Tosty przygotowywane na słodko nie są jednak najbardziej popularne w Polsce. Czas to chyba zmienić, bo ciepłe pieczywo z bananami i czekoladą są naprawdę znakomite! O dokładkę będą upominać się zwłaszcza ci najmłodsi, ale zapewniam Was, że to śniadanie nie tylko dla dzieci:) |
5. Jajko zapiekane w awokado Awokado jest owocem o delikatnym, orzechowo-maślanym smaku. Ma mnóstwo witamin i jest naprawdę smaczne. Możemy przygotować z niego pyszne dania zarówno na słodko, jak i na słono. Awokado słynie z tego, że idealnie komponuje się w smaku z jajkiem - w wersji pieczonej tworzą idealny duet śniadaniowy! |