Mazurek jajko sadzone

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • cukier puder

    1/4 szklanki
  • margaryna

    10 dag
  • żółtko jajek

    2 sztuki

Krem

  • sok owocowy

    marchewkowy 2,5 szklanki
  • budyń waniliowy

    2 sztuki

Bita śmietana

  • śmietana 30%

    250 ml
  • cukier puder

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Mąkę i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tym składnikami.

2. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto.

3. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia.

4. Przygotowujemy szablon jajka. Polecam wydrukować obrys jajka.

5. Po tym czasie wałkujemy ciasto i wycinamy jajko za pomocą noża.

6. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

7. Upieczone jajka odstawiamy do ostygnięcia.

8. Przygotowujemy krem. W szklance soku rozpuszczamy budynie. Pozostały sok wlewamy do garnka i zagotowujemy. Z kolei do niego wlewamy rozpuszczone budynie. Gotujemy aż będzie gęsty cały czas mieszając. Krem lekko studzimy, aby był ciepły a nie gorący czy zimny.

9. Na środku wyciskami za pomocą rękawa cukierniczego rozetki, które będą naszym żółtkiem.

10. Przygotowujemy bitą śmietanę. Śmietanę kremówkę ubijamy na puszystość. Dodajemy cukier puder i ubijamy.

11. Wyciskamy rozetki, które będą naszym białkiem.

12. Gotowe! Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 01.04.2018 21:11
Wygląda kusząco :)
Jagódka17 01.04.2018 12:18
Pięknie się prezentuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat