Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek jajko sadzone
2. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto.
3. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
4. Przygotowujemy szablon jajka. Polecam wydrukować obrys jajka.
5. Po tym czasie wałkujemy ciasto i wycinamy jajko za pomocą noża.
6. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
7. Upieczone jajka odstawiamy do ostygnięcia.
8. Przygotowujemy krem. W szklance soku rozpuszczamy budynie. Pozostały sok wlewamy do garnka i zagotowujemy. Z kolei do niego wlewamy rozpuszczone budynie. Gotujemy aż będzie gęsty cały czas mieszając. Krem lekko studzimy, aby był ciepły a nie gorący czy zimny.
9. Na środku wyciskami za pomocą rękawa cukierniczego rozetki, które będą naszym żółtkiem.
10. Przygotowujemy bitą śmietanę. Śmietanę kremówkę ubijamy na puszystość. Dodajemy cukier puder i ubijamy.
11. Wyciskamy rozetki, które będą naszym białkiem.
12. Gotowe! Smacznego!