Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek jajko sadzone

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 1 szklanka
cukier puder 1/4 szklanki
margaryna 10 dag
żółtko jajek 2 sztuki

Krem

sok owocowy marchewkowy 2,5 szklanki
budyń waniliowy 2 sztuki

Bita śmietana

śmietana 30% 250 ml
cukier puder do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek jajko sadzone

1. Mąkę i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tym składnikami.

2. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto.

3. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia.

4. Przygotowujemy szablon jajka. Polecam wydrukować obrys jajka.

5. Po tym czasie wałkujemy ciasto i wycinamy jajko za pomocą noża.

6. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

7. Upieczone jajka odstawiamy do ostygnięcia.

8. Przygotowujemy krem. W szklance soku rozpuszczamy budynie. Pozostały sok wlewamy do garnka i zagotowujemy. Z kolei do niego wlewamy rozpuszczone budynie. Gotujemy aż będzie gęsty cały czas mieszając. Krem lekko studzimy, aby był ciepły a nie gorący czy zimny.

9. Na środku wyciskami za pomocą rękawa cukierniczego rozetki, które będą naszym żółtkiem.

10. Przygotowujemy bitą śmietanę. Śmietanę kremówkę ubijamy na puszystość. Dodajemy cukier puder i ubijamy.

11. Wyciskamy rozetki, które będą naszym białkiem.

12. Gotowe! Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 01.04.2018 21:11
Wygląda kusząco :)
Jagódka17
Jagódka17 01.04.2018 12:18
Pięknie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak