Jogurtowe ciasto z kiwi.

Jogurtowe ciasto z kiwi.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Dzisiaj mam dla Was bardzo pyszne ciasto. Wystarczy 15 minut plus pieczenie. Bardzo, bardzo polecam, jest tak pyszne, że nie można się od niego oderwać. Ma same zalety i jedną wadę. Jest niedrogie w przygotowaniu, łatwe i szybkie, a wada to niestety idzie w boczki...może jakby zjadł jeden kawałek, to by nie poszło, ale nie da się poprzestać na jednym. Dodam, że podczas pieczenia tak cudownie pachnie, że nie można doczekać się kiedy będzie gotowe i najchętniej ukroiłoby się kawałek gorącego. Zachwalam, zachwalam, więc koniecznie musicie je upiec. Zapraszam :)

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajka

    2 sztuki
  • cukier

    pół szklanki
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • olej

    100 ml
  • jogurt grecki

    naturalny 20 dag
  • kasza manna

    pół szklanki
  • mąka tortowa

    półtorej szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 małe płaskie łyżeczki

Dodatkowo

  • kiwi

    kilka sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

1. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy kaszę mannę, mąkę tortową i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników.

2. Ciasto przekładamy do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.

3. Umyte i osuszone owoce obieramy i kroimy w dość grube plastry, następnie wciskamy je lekko w ciasto.

4. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, kroimy w plastry i podajemy.

5. Smacznego życzę

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ciasto można pokroić na około 12 kawałków. Najlepiej, żeby kiwi było trochę twarde.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

03.06.2018 10:20
Dobre ciasto.

bietka

07.05.2018 14:58
Bardzo smaczne i szybkie ciacho :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat