Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
jajko
2 sztuki -
cukier
pół szklanki -
cukier waniliowy
1 sztuka -
olej
100 ml -
jogurt grecki
naturalny 20 dag -
kasza manna
pół szklanki -
mąka tortowa
półtorej szklanki -
proszek do pieczenia
2 małe płaskie łyżeczki
Dodatkowo
-
kiwi
kilka sztuk
Sposób przygotowania
1. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy kaszę mannę, mąkę tortową i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
2. Ciasto przekładamy do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
3. Umyte i osuszone owoce obieramy i kroimy w dość grube plastry, następnie wciskamy je lekko w ciasto.
4. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, kroimy w plastry i podajemy.
5. Smacznego życzę
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ciasto można pokroić na około 12 kawałków. Najlepiej, żeby kiwi było trochę twarde.![]()
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się