Placki z startymi jabłkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka pszenna

    2,5 szkl,
  • jajko

    2
  • cukier waniliowy

    3 łyżeczki,
  • Cynamon mielony Prymat

    odrobina,
  • mleko

    ok.2 szkl,
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki,

dodatkowo;

  • jabłka

    3 - 4 szt,
  • cukier puder

    do oprószenia,
  • cukier waniliowy

    do oprószenia,
  • oliwa

    do smażenia,
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki , jajka, mleka ,cukru waniliowego , proszku do pieczenia i odrobiny cynamonu wyrobić gęste ciasto naleśnikowe.
Jabłka obrać a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Po starciu jabłka połączyć z ciastem naleśnikowym, dokładnie wymieszać.
Rozgrzać patelnię z oliwą i smażyć niewielkie placki na złoty kolor z obu stron.
Po usmażeniu placki układać na talerzu wyłożonym serwetką papierową w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.( można również kłaść usmażone placki na ręczniku papierowym).
Podawać oprószone cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
oraz z dodatkiem kubeczka mleka lub kakao.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 07.06.2018 19:30
dobre placki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat