Naleśniki to jedne z najchętniej i najczęściej przyrządzanych dań w naszych domach. A wszystko przez to, że uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Właściwie to trudno znaleźć kogoś, kto ich nie lubi - w końcu można je zrobić na słodko, słono lub wytrawnie, więc każdy znajdzie coś dla siebie.
Do przygotowania ciasta Michel Moran użył maślanki, dzięki której naleśnik po usmażeniu jest miękki i puszysty. Natomiast kucharz postawił na słodki, klasyczny farsz na bazie twarogu, śmietany oraz żółtka - jednak tą tradycyjną recepturę wzbogacił aromatycznym cukrem z prawdziwą wanilią. Największym zaskoczeniem w tym przepisie jest bez wątpienia cytrusowy sos z pomarańczy i mandarynek. Koniecznie spróbujcie tego połączenia!
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
360 ml maślanki
250 g mąki pszennej
2 jajka
40 g masła
szczypta Soli morskiej Prymat
olej do smażenia
Farsz z białego sera:
500 g twarogu półtłustego
3 łyżki śmietany 18%
1 żółtko
do smaku: 2 łyżeczki Cukru z prawdziwą wanilią Prymat
Sos do naleśników:
100 g masła
2-3 łyżki cukru
100 ml likieru pomarańczowego
2 pomarańcze
3-4 mandarynki
do smaku: Cynamon cały, Goździki całe Prymat
do dekoracji: świeża mięta, cząstki mandarynki, cukier puder
PRZEPIS ZNAJDZIECIE TUTAJ.