Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"Słoneczny duet" - owocowy sernik na zimno

2.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Lekki, puszysty i rozpływający się w ustach sernik na bazie pulpy z mango, serka homogenizowanego oraz jogurtu greckiego.

Ma delikatny ciasteczkowy spód, a jego wierzch zdobi glazura ze świeżych pomarańczy.

Słoneczny duet to idealny deser na ciepłe dni - dostarczy nam owocowego orzeźwienia.

Składniki:

SERNIK MANGO

pulpa z mango 800 gramów
serek homogenizowany 300 gramów
jogurt grecki 200 gramów
sok z cytryny 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 23 gramy
cukier puder 1 łyżka

GLAZURA POMARAŃCZOWA

sok wyciśnięty z pomarańczy 85 gramów
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
pomarańcza 1 sztuka

SPÓD

ciasteczka maślane 90 gramów
masło 55 gramów

Porada

Sernik przechowujemy w lodówce. Podajemy mocno schłodzony z listkami świeżej mięty.

Przepis i sposób przygotowania na: "Słoneczny duet" - owocowy sernik na zimno

Ciasto bez pieczenia "słoneczny duet" jest naprawdę iście słoneczne! Króluje w nim żółty kolor, a smak jest orzeźwiający i wciągający. 

KROK 1. SPÓD

Ciasteczka drobno kruszymy lub miksujemy w malakserze. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do pokruszonych ciastek, a powstałą masą wykładamy spód małej tortownicy*.

Spód schładzamy w lodówce.

* FORMA: Mała tortownica lub obręcz o średnicy 18 cm

KROK 2. SERNIK

Żelatynę zalewamy kilka łyżkami zimnej wody i odstawiamy na chwilę do napęcznienia.

Pulpę z mango podgrzewamy w rondelku z sokiem z cytryny. Gorącą pulpę zdejmujemy z palnika i rozpuszczamy w niej napęczniałą żelatynę (najlepiej wymieszać trzepaczką), dodajemy cukier puder, a następnie studzimy.

Do miski dodajemy jogurt grecki, serek homogenizowany* oraz ostudzoną pulpę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki.

Powstałą masę wylewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do lodówki do stężenia.

* Użyłam kokosowego serka homogenizowanego, ale równie dobrze sprawdzi się waniliowy.

KROK 3. GLAZURA

Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Sok wyciśnięty z pomarańczy przecedzamy przez sitko i podgrzewamy. W gorącym soku rozpuszczamy żelatynę i studzimy.

Na stężałym już serniku układamy plastry pomarańczy i zalewamy je ostudzonym sokiem pomarańczowym z żelatyną.

Całość ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia glazury.

Połączenie smaku serka z mango i cytryną jest doskonałe. Otrzymujemy aksamitną, kremową masę, która rozpływa się w ustach. Do tego słodki smak przełamany delikatną kwasowością - mniam!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak