Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
SERNIK MANGO
-
pulpa z mango
800 gramów -
serek homogenizowany
300 gramów -
jogurt grecki
200 gramów -
sok z cytryny
2 łyżki -
Żelatyna wieprzowa Prymat
23 gramy -
cukier puder
1 łyżka
GLAZURA POMARAŃCZOWA
-
sok wyciśnięty z pomarańczy
85 gramów -
Żelatyna wieprzowa Prymat
1 łyżeczka -
pomarańcza
1 sztuka
SPÓD
-
ciasteczka maślane
90 gramów -
masło
55 gramów
Przepis i sposób przygotowania "Słoneczny duet" - owocowy sernik na zimno
KROK 1. SPÓD
Ciasteczka drobno kruszymy lub miksujemy w malakserze. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do pokruszonych ciastek, a powstałą masą wykładamy spód małej tortownicy*.
Spód schładzamy w lodówce.
* FORMA: Mała tortownica lub obręcz o średnicy 18 cm
KROK 2. SERNIK
Żelatynę zalewamy kilka łyżkami zimnej wody i odstawiamy na chwilę do napęcznienia.
Pulpę z mango podgrzewamy w rondelku z sokiem z cytryny. Gorącą pulpę zdejmujemy z palnika i rozpuszczamy w niej napęczniałą żelatynę (najlepiej wymieszać trzepaczką), dodajemy cukier puder, a następnie studzimy.
Do miski dodajemy jogurt grecki, serek homogenizowany* oraz ostudzoną pulpę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki.
Powstałą masę wylewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do lodówki do stężenia.
* Użyłam kokosowego serka homogenizowanego, ale równie dobrze sprawdzi się waniliowy.
KROK 3. GLAZURA
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Sok wyciśnięty z pomarańczy przecedzamy przez sitko i podgrzewamy. W gorącym soku rozpuszczamy żelatynę i studzimy.
Na stężałym już serniku układamy plastry pomarańczy i zalewamy je ostudzonym sokiem pomarańczowym z żelatyną.
Całość ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia glazury.
Sernik przechowujemy w lodówce. Podajemy mocno schłodzony z listkami świeżej mięty.![]()
Komentarze (0)