Przepis i sposób przygotowania na: "Słoneczny duet" - owocowy sernik na zimno
Ciasto bez pieczenia "słoneczny duet" jest naprawdę iście słoneczne! Króluje w nim żółty kolor, a smak jest orzeźwiający i wciągający.
KROK 1. SPÓD
Ciasteczka drobno kruszymy lub miksujemy w malakserze. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do pokruszonych ciastek, a powstałą masą wykładamy spód małej tortownicy*.
Spód schładzamy w lodówce.
* FORMA: Mała tortownica lub obręcz o średnicy 18 cm
KROK 2. SERNIK
Żelatynę zalewamy kilka łyżkami zimnej wody i odstawiamy na chwilę do napęcznienia.
Pulpę z mango podgrzewamy w rondelku z sokiem z cytryny. Gorącą pulpę zdejmujemy z palnika i rozpuszczamy w niej napęczniałą żelatynę (najlepiej wymieszać trzepaczką), dodajemy cukier puder, a następnie studzimy.
Do miski dodajemy jogurt grecki, serek homogenizowany* oraz ostudzoną pulpę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki.
Powstałą masę wylewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do lodówki do stężenia.
* Użyłam kokosowego serka homogenizowanego, ale równie dobrze sprawdzi się waniliowy.
KROK 3. GLAZURA
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Sok wyciśnięty z pomarańczy przecedzamy przez sitko i podgrzewamy. W gorącym soku rozpuszczamy żelatynę i studzimy.
Na stężałym już serniku układamy plastry pomarańczy i zalewamy je ostudzonym sokiem pomarańczowym z żelatyną.
Całość ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia glazury.