"Słoneczny duet" - owocowy sernik na zimno

"Słoneczny duet" - owocowy sernik na zimno

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Lekki, puszysty i rozpływający się w ustach sernik na bazie pulpy z mango, serka homogenizowanego oraz jogurtu greckiego.

 

Ma delikatny ciasteczkowy spód, a jego wierzch zdobi glazura ze świeżych pomarańczy.

 

Słoneczny duet to idealny deser na ciepłe dni - dostarczy nam owocowego orzeźwienia.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SERNIK MANGO

  • pulpa z mango

    800 gramów
  • serek homogenizowany

    300 gramów
  • jogurt grecki

    200 gramów
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    23 gramy
  • cukier puder

    1 łyżka

GLAZURA POMARAŃCZOWA

  • sok wyciśnięty z pomarańczy

    85 gramów
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżeczka
  • pomarańcza

    1 sztuka

SPÓD

  • ciasteczka maślane

    90 gramów
  • masło

    55 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania "Słoneczny duet" - owocowy sernik na zimno

KROK 1. SPÓD

Ciasteczka drobno kruszymy lub miksujemy w malakserze. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do pokruszonych ciastek, a powstałą masą wykładamy spód małej tortownicy*.

Spód schładzamy w lodówce.

* FORMA: Mała tortownica lub obręcz o średnicy 18 cm

KROK 2. SERNIK

Żelatynę zalewamy kilka łyżkami zimnej wody i odstawiamy na chwilę do napęcznienia.

Pulpę z mango podgrzewamy w rondelku z sokiem z cytryny. Gorącą pulpę zdejmujemy z palnika i rozpuszczamy w niej napęczniałą żelatynę (najlepiej wymieszać trzepaczką), dodajemy cukier puder, a następnie studzimy.

Do miski dodajemy jogurt grecki, serek homogenizowany* oraz ostudzoną pulpę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki.

Powstałą masę wylewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do lodówki do stężenia.

* Użyłam kokosowego serka homogenizowanego, ale równie dobrze sprawdzi się waniliowy.

KROK 3. GLAZURA

Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Sok wyciśnięty z pomarańczy przecedzamy przez sitko i podgrzewamy. W gorącym soku rozpuszczamy żelatynę i studzimy.

Na stężałym już serniku układamy plastry pomarańczy i zalewamy je ostudzonym sokiem pomarańczowym z żelatyną.

Całość ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia glazury.

Futka
Sernik przechowujemy w lodówce. Podajemy mocno schłodzony z listkami świeżej mięty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat