Przepis i sposób przygotowania na: Sernik nowojorski z żurawiną
Sernik to król polskich wypieków. Trudno policzyć ilość przepisów na sernik, ale jedno jest pewne - każdy ma swój ulubiony! Sprawdźcie przepis a sernik nowojorski, który jest niezwykle kremowy i delikatny w smaku. By przełamać jego kremową i gładką konsystencję - koniecznie wzbogaćcie go dodatkiem żurawiny klasycznej SMAK.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Płatki, ciasteczka i migdały umieścić w blenderze i zmielić na okruszki. Wymieszać ze stopionym masłem. Masą wyłożyć spód tortownicy (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia).
2. Wszystkie składniki na masę serową wymieszać ze sobą trzepaczką lub łyżką. Nie mieszać za długo, bo masa się napowietrzy. Następnie masę wylać na spód. Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę na 190 stopni i piec ok. godziny, do momentu aż będzie rumiany. Po upieczeniu uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do wystudzenia piekarnika.
3. Na upieczony i wystudzony sernik wyłożyć konfiturę z żurawiny (można ją wcześniej lekko podgrzać w rondelku z łyżką wody, by zyskała konsystencję polewy.
Smacznego!