Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik nowojorski z żurawiną

5.0
(38)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sernik to niezastąpiony deser na każdą okazję. Można przygotować go na wiele różnych sposobów. Z tego przepisu przygotujecie sernik nowojorski z przepysznym żurawinowym sosem. 

Składniki:

Składniki na spód:

płatki kukurydziane 100 g
herbatniki pełnoziarniste 200 g
migdały garść
masło roztopione 100 g

Sernik:

twaróg tłusty 800 g
serek mascarpone 100 g
kwaśna śmietana 18% 100 g
sok z jednej cytryny
starta skórka z cytryny
cukier 1 szklanka
jajka duże 4 sztuki
żółtko surowe 1 sztuka
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
mąka pszenna 4 łyżki
Sól różowa himalajska w tubie szczypta
Żurawina klasyczna Smak 1 słoik

Porada

Można wykorzystać twaróg w wiaderku

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik nowojorski z żurawiną

Sernik to król polskich wypieków. Trudno policzyć ilość przepisów na sernik, ale jedno jest pewne - każdy ma swój ulubiony! Sprawdźcie przepis a sernik nowojorski, który jest niezwykle kremowy i delikatny w smaku. By przełamać jego kremową i gładką konsystencję - koniecznie wzbogaćcie go dodatkiem żurawiny klasycznej SMAK.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Płatki, ciasteczka i migdały umieścić w blenderze i zmielić na okruszki. Wymieszać ze stopionym masłem. Masą wyłożyć spód tortownicy (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia).

2. Wszystkie składniki na masę serową wymieszać ze sobą trzepaczką lub łyżką. Nie mieszać za długo, bo masa się napowietrzy. Następnie masę wylać na spód. Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę na 190 stopni i piec ok. godziny, do momentu aż będzie rumiany. Po upieczeniu uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do wystudzenia piekarnika.

3. Na upieczony i wystudzony sernik wyłożyć konfiturę z żurawiny (można ją wcześniej lekko podgrzać w rondelku z łyżką wody, by zyskała konsystencję polewy. 

Smacznego!

Zainspirujcie się innymi przepisami na słodkie wypieki:

Eklerki wielkanocne z mascarpone i żurawiną

Mazurek z kremem różanym

Babka piaskowa z cytrynową nutą i pistacjami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak